Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθανασίου (ΝΔ): Αδιαφανείς διαδικασίες για τη νέα πρόεδρο Αρείου Πάγου

Η επιλογή της έγινε κατά παράβαση της αρχαιότητας , μια τακτική που οι τ. υπουργοί Δικαιοσύνης είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα, αναφέρεται. Τι απαντά το Υπ. Δικαιοσύνης.

Αθανασίου (ΝΔ): Αδιαφανείς διαδικασίες για τη νέα πρόεδρο Αρείου Πάγου

Αδιαφανείς διαδικασίες κατ;a την επιλογή της κ. Θάνου στην θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο πρώην υπουργός καταγγέλλει πως δεν τηρήθηκε η επετηρίδα καθώς η κ. Β. Θάνου είναι τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας.

Η ανακοίνωση Αθανασίου

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει και το δόγμα «μεταμεσονύχτια περιφρόνηση της δικαστικής εξουσίας», ευελπιστώντας ότι με την επιλογή της τέταρτης κατά σειρά αρχαιότητας, στην επετηρίδα, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, θα κάμψει το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε μεταμεσονυχτίως (σήμερα ώρα 2:00 π.μ.) να επιλέξει, ως νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την κυρία Θάνου, τέταρτη αντιπρόεδρο κατά σειρά αρχαιότητας, χωρίς ταυτόχρονα να καλύψει τις αντίστοιχες κενές θέσεις προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Η επιλογή της έγινε κατά παράβαση της αρχαιότητας , μια τακτική που οι τ. υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα.

Προφανώς, η επιστολή της κυρίας Θάνου προς τον κ. Γιούνκερ πριν από μερικούς μήνες αποτέλεσε επαρκές ουσιαστικό προσόν (!) για την επιλογή της στην θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Προσόν, ικανό να παρακάμψει στην επετηρίδα τρεις άξιους αρχαιότερους συναδέλφους της, αλλά και επαρκές (!) αφού, εδώ και ένα έτος, πλήρως ευθυγραμμίστηκε με τις επιλογές της Κυβέρνησης, κατά παράβαση κάθε δικαστικής δεοντολογίας, που επέβαλε την προώθηση, των δυσάρεστων για την Κυβέρνηση, δικαστικών διεκδικήσεων, για τις οποίες είχε (η Κυβέρνηση) προεκλογικά δεσμευτεί και για τις οποίες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υπό την προεδρία της, προκλητικά εσίγασε.

Η Νέα Δημοκρατία βεβαιώνει τους δικαστικούς λειτουργούς ότι θα είναι παρούσα σε κάθε επιχειρούμενη απόπειρα χειραγώγησης της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ζητεί από όλους να ασκούν τα καθήκοντά τους με θάρρος, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, όπως, εξάλλου, μέχρι σήμερα πράττουν».

H απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος σε σχέση με την επιλογή Πρόεδρου του Αρείου Πάγου από το Υπουργικό Συμβούλιο επισημαίνει τα εξής:

«Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιλογή Προέδρου του Αρείου Πάγου δεν ήταν εσπευσμένη. Ίσα-ίσα, έλαβε χώρα λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου Πρόεδρου (30 Ιουνίου). Ως προς τις υπαγορεύσεις της αρχαιότητας των εκλογίμων δικαστών επισημαίνω ότι αν το Σύνταγμα ήθελε ως κριτήριο την αρχαιότητα δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό.

Επιπρόσθετα σημειώνω τα εξής: Μεταξύ ανώτατων δικαστών με υπέρ τριακονταετή ευδόκιμη θητεία, όπως οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας. Η επιλεγείσα κυρία Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου εξάλλου δεν είχε τέταρτη, αλλά δεύτερη σειρά μεταξύ των εκλογίμων που θα μπορούσαν να έχουν, λόγω ηλικίας, θητεία άνω του έτους. Είναι φανερό ότι μια ετήσια θητεία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη έργου με επαρκή διάρκεια και αφήνει αλλεπάλληλες εκκρεμότητες.

Οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση, το σκεπτικό της οποίας παραπέμπει στην εισήγησή μου προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν εξαιρετικά δύσκολη επειδή όλοι οι υποψήφιοι ήταν λαμπροί δικαστές που κοσμούν την ελληνική Δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v