Barclays: Πόσο απέχει η Ελλάδα από το να γίνει Αργεντινή

Ποια είναι τα βασικά σενάρια για τη χώρα μετά την απόφαση να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις αγορές. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκαλέσει το «ναι» ή το «όχι».

Barclays: Πόσο απέχει η Ελλάδα από το να γίνει Αργεντινή

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέπληξε τους πάντες με την απόφασή του για ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου, επισημαίνει η Barclays. Το δημοψήφισμα θα ζητήσει από τους Έλληνες κατά πόσον δέχονται ή δεν δέχονται την τελευταία πρόταση που παρουσιάστηκε από τα θεσμικά όργανα. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει μια ψήφο υπέρ του «όχι».

Αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση έρχεται μετά την ουσιαστική πρόοδο που είχε επιτευχθεί κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τη μεταρρύθμιση των μέτρων που θα ξεκλείδωνε τα υπόλοιπα κεφάλαια του δεύτερου πακέτου διάσωσης (7,2 δισ. ευρώ), επισημαίνει η Barclays. Οι περισσότεροι πολιτικοί και οι αγορές ανέμεναν ότι η συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος ήταν εφικτή πριν από τη λήξη του ισχύοντος στις 30 Ιουνίου.

Η τελευταία έρευνα στους πελάτες της δείχνει ότι οι αγορές έχουν εφησυχάσει για τον ελληνικό κίνδυνο: η πλειοψηφία των επενδυτών πιστεύει ότι μια ελληνική έξοδος θα έχει ένα μικρό αρνητικό αποτέλεσμα για τις αγορές και μόνο το 23% αναμένει μια ελληνική έξοδος να συμβεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, εξηγεί η Barclays.

Τι προσδοκά η Barclays

Υψηλή μεταβλητότητα στην πορεία προς το δημοψήφισμα. Καθώς οι προοπτικές για συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου μειώνονται, το Ευρωσύστημα αποφάσισε να μην αυξήσει τη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης (ELA) πέραν του επιπέδου της Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να κηρύξει τραπεζική αργία, μέχρι την 5η Ιουλίου (Σημείωση: δεν είχαν ανακοινωθεί επίσημα τα μέτρα επιβολής περιορισμών επίσημα τη στιγμή της συγγραφής της ανάλυσης). Η εμπειρία της Κύπρου το 2013 αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εν λόγω ελέγχους. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της, για τη διατήρηση της σταθερότητας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περαιτέρω εμπροσθοβαρή ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, εφόσον τα spreads στην περιφέρεια αυξηθούν σημαντικά.

Μια νίκη του «Ναι» μπορεί να προκαλέσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Στην περίπτωση ψήφου υπέρ του «Ναι», θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ενδεχομένως ολόκληρη η κυβέρνηση να παραιτηθεί, ακόμη και αν άλλες επιλογές είναι επίσης δυνατές, όπως ο Τσίπρας να παραμείνει στην εξουσία και να αποδεχθεί τη συμφωνία με τα θεσμικά όργανα.

Μετά την παραίτηση του Τσίπρα, οι μετριοπαθείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να ενταχθούν σε άλλα μετριοπαθή κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τη ΝΔ σε ένα εθνικό συνασπισμό ενότητας. Η νέα κυβέρνηση θα ασχοληθεί και πάλι με τα θεσμικά όργανα για να υπογράψει μια συμφωνία σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε από το δημοψήφισμα. Οι πρόωρες εκλογές θα παραμείνουν πιθανές σε αυτό το σενάριο, αλλά μάλλον όχι μέχρι μετά το καλοκαίρι. Η αντίδραση της αγοράς θα είναι πιθανότατα θετική αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Ωστόσο, η μεταβλητότητα είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή έως ότου μια νέα σταθερή κυβέρνηση εκλεγεί και το πρόγραμμα εγκριθεί.

Μία ψήφος «Όχι» θα κάνει την έξοδο από το ευρώ το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Χωρίς την υποστήριξη ενός προγράμματος, ένα δυναμικό σενάριο εξόδου θα μοιάζει με εκείνο της Αργεντινής στην κρίση του 2001-2002, η οποία επίσης ξεκίνησε με τους ελέγχους κεφαλαίων, αλλά ελλείψει ενός διεθνούς σχεδίου στήριξης η κατάσταση γρήγορα επιδεινώθηκε με αυστηρότερους ελέγχους και με αναγκαστική μετατροπή του νομίσματος. Πιστεύουμε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα χρειαστεί να ανταποκριθούν σε αυτό το σενάριο με μια ισχυρή ατζέντα θεσμικής μεταρρύθμισης, ειδάλλως ο κίνδυνος μετατροπής θα μπορούσε να επανεμφανιστεί.

Η φιλόδοξη ατζέντα που πρότειναν πρόσφατα οι πέντε Πρόεδροι θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. μπορεί να χρειάζεται επιταχυνθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v