Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δημοψήφισμα φέρνει πιο κοντά ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Η συμπόρευση των τριών κομμάτων στο δρόμο προς την κάλπη. «Δεν χάνουμε την αυτονομία μας», ξεκαθαρίζουν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης. Η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και οι πανελλήνιες επιτροπές για το «ναι».

Το δημοψήφισμα φέρνει πιο κοντά ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα τρία κόμματα που τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και κατά της πρωτοβουλίας υψηλού ρίσκου του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα.

Μετά και τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις με τις τράπεζες, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τους τόνους κατά της κυβέρνησης και κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για τις τεράστιες ευθύνες του στην περιπέτεια στην οποία βάζει τη χώρα.

Συμφωνούν δε ότι το μόνο δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι «παραμονή ή όχι στο ευρώ» και καλούν τον πρωθυπουργό, έστω την τελευταία στιγμή, «να αναλογιστεί τις ευθύνες του, βγάζοντας τη χώρα από το αδιέξοδο που ο ίδιος την έχει βάλει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη των τριών κομμάτων έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία προκειμένου να συντονιστούν με φόντο τον κοινό στόχο της Κυριακής, ενώ το θέμα της καλύτερης δυνατής εκστρατείας για την ενημέρωση των πολιτών φέρεται να συζητήθηκε και στο τετ α τετ του Αντώνη Σαμαρά με την Φώφη Γεννηματά χθες το απόγευμα στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι από τα κόμματα θα συμμετάσχουν στις επιτροπές για το «ναι» που θα σχηματιστούν σε όλη τη χώρα για να υπερασπιστούν στις τοπικές κοινωνίες την θετική ψήφο στο δημοψήφισμα. Παράλληλα, τόσο οι τρεις αρχηγοί, όσο οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη θα κορυφώσουν τις επόμενες πέντε μέρες τις δημόσιες παρεμβάσεις τους (ΜΜΕ, ομιλίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώσεις κ.α.) με μία και μόνο επιδίωξη, όπως λένε: να εξηγήσουν στον κόσμο ποιες διαφορές κρύβουν οι δύο απαντήσεις του δημοψηφίσματος.

Η συνεννόηση αυτή πάντως των τριών κομμάτων, όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί μια ευρύτερη συνεργασία –εκλογική ή μη- με τη ΝΔ, αφού απόφασή τους είναι να κινηθούν απολύτως αυτόνομα.

Αυτό εξήγησε και η Φώφη Γεννηματά στον πρώην πρωθυπουργό, απορρίπτοντας τη λογική του φιλοευρωπαϊκού μετώπου που οραματίζεται ο κ. Σαμαράς απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Δεν είναι τυχαία και η δήλωση που έκανε λίγο αργότερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Δεν συμφωνούμε με τις λογικές των μετώπων γιατί δημιουργούν ακραίες πολώσεις και οδηγούν σε διχασμούς. Έχουμε τον αυτόνομο λόγο μας και η δημοκρατική παράταξη την αυτοδύναμη πορεία της», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Κρυφή ατζέντα

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει συγκαλέσει για σήμερα (3.30 μ.μ.) την Κοινοβουλευτική του Ομάδα της ΝΔ όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, ενώ πιθανότατα θα τοποθετηθούν και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και οι γαλάζιοι βουλευτές.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με χθεσινή του δήλωση – απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, τον κάλεσε να ακυρώσει το «δημοψήφισμα – παρωδία» και να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ επανέφερε το αίτημά του περί εθνικής συνεννόησης στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες.

Στη Συγγρού διατυπώνουν πολλές ενστάσεις για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος, κάνουν λόγο για «κρυφή ατζέντα» του πρωθυπουργού και υποστηρίζουν πως όταν προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς επισήμαινε τους κινδύνους, τον κατηγορούσαν ότι λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

Στο ΠΑΣΟΚ, δια του εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Καρύδη, τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι εκτός τόπου και χρόνου» και «αντί να καθησυχάσει τους πολίτες, σπέρνει τον πανικό. Μιλά για διασφαλισμένες καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις όταν οι τράπεζες κλείνουν». Ακόμα πιο σκληρός, ο πρώην πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Mega, μίλησε για «πρωτοφανείς ιστορικές, πολιτικές και θεσμικές ευθύνες» του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε ότι με τα παιχνίδια και τις μπλόφες του έφτασε τη χώρα σε αυτό το σημείο.

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης μέμφεται για «τυχοδιωκτισμό» τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, έχουν στόχο «να κρατηθούν με κάθε τρόπο στην εξουσία, με οποιοδήποτε κόστος κι οποιοδήποτε νόμισμα».

Οι κλειστές τράπεζες, λένε στο Ποτάμι, «δίνουν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικογένεια. Και ουδείς γνωρίζει, ούτε πότε, ούτε πως, θα ανοίξουν. Ο πρωθυπουργός, συνεχίζει το γνωστό παραμύθι ότι φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι αυτός που διαπραγματεύθηκε». Το μοναδικό δίλημμα που τίθεται την Κυριακή, λένε, είναι «μένουμε ή όχι στο ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v