Φόβοι στο ΥΠΟΙΚ για κατάρρευση εσόδων

«Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ για τα φορολογικά έσοδα στο πεντάμηνο. Φόβοι για διεύρυνση του ελλείμματος μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Επιβαρυντικά στοιχεία η αύξηση της ανεργίας αλλά και η... ψυχολογία. Άρχισαν τα προβλήματα και στις τουριστικές κρατήσεις.

Φόβοι στο ΥΠΟΙΚ για κατάρρευση εσόδων

Εντονος προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών, μετά την απόφαση για επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) και τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στη ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία, σε μια δύσκολη συγκυρία κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει ουσιαστικά σε πρωτογενή ελλείμματα.

Η «τρύπα» των 1,7 δισ. ευρώ που εμφάνισαν τα φορολογικά έσοδα στο πεντάμηνο του έτους- σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ)- αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω καθώς υπάρχουν κίνδυνοι να μείνουν απλήρωτοι φόροι (ΦΠΑ, εισοδήματος κλπ) καθώς και ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ρυθμιστεί στο πλαίσιο των 100 δόσεων.

Η ενδεχόμενη άτυπη στάση πληρωμών για αντικειμενικούς λόγους, λόγω της αργίας των τραπεζών, θα ενισχυθεί και από την ψυχολογία των πολιτών.

Σε ανάλογες καταστάσεις δίδεται προτεραιότητα αποκλειστικά στην κάλυψη των βασικών αναγκών των νοικοκυριών και περνάει σε δεύτερη μοίρα η τακτοποίηση υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Αντίστοιχοι κίνδυνοι καθυστερήσεων στις πληρωμές φόρων υπάρχουν και στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους δεν αποκλείεται να «παγώσουν» την καταβολή του ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεων τους, εξυπηρετώντας πρωτίστως μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες.

Ήδη τα έσοδα από το ΦΠΑ εμφανίζουν υστέρηση 369 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαίου, ενώ ο φόρος εισοδήματος ήταν μειωμένος κατά 992 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της απροθυμίας των φορολογούμενων να υποβάλλουν φορολογική δήλωση αλλά και την καθυστέρηση να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ρόλο έχει παίξει και η αύξηση της ανεργίας από τις αρχές του έτους που έχει ψαλιδίσει και τα έσοδα από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στο μέτωπο των εσόδων από την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ευαίσθητα, καθώς υπάρχει το κακό προηγούμενο της εγκατάλειψης της ρύθμισης μετά την καταβολή των πρώτων δόσεων και την εξασφάλιση φορολογικής ενημερότητας και την απαλλαγή από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Όμως και το Δημόσιο από την πλευρά του θα συνεχίσει να «φεσώνει» τους προμηθευτές καθώς έχει κηρύξει στάση πληρωμών, ενώ δεν επιστέφει το ΦΠΑ και άλλους φόρους.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το ΓΛΚ δείχνουν ότι στο πεντάμηνο του έτους, τα χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ.

Επιβράδυνση παρατηρείται και στην τουριστική κίνηση. Ο Ιούνιος ήταν ένας καλός μήνας για τον τουρισμό, όμως άρχισε να παρατηρείται κενό κρατήσεων τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς λένε ότι ο Ιούλιος θα είναι ένας προβληματικός μήνας, λόγω των πολιτικών εξελίξεων αλλά και των συζητούμενων αλλαγών στο ΦΠΑ των ξενοδοχείων και της εστίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v