Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης στο BBC: Υπό εξέταση capital controls και τραπεζική αργία

Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό οικονομικών. Στο τραπέζι το άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα αλλά και ενδεχόμενη επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών.

Βαρουφάκης στο BBC: Υπό εξέταση capital controls και τραπεζική αργία

Η κυβέρνηση θα εξετάσει το βράδυ το ενδεχόμενο capital control και αν θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι μια διακοπή της παροχής ΕLA από την ΕΚΤ «θα είναι αποτυχία για την Ευρώπη στο χρέος της να προστατεύσει παράλληλα μια δημοκρατική διαδικασία και την νομισματική ένωση.

Μια νομισματική ένωση θα έπρεπε να είναι μια ένωση διαφορετικών χωρών με το ίδιο νόμισμα, οι τράπεζες των οποίων έχουν την εγγύηση της ΕΚΤ ότι κάνει ότι μπορεί για να είναι προσβάσιμες από τους πολίτες οι καταθέσεις τους», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν βλέπει το λόγο που θα έπρεπε να εξετασθεί μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, παρά τις αναταράξεις. 

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής και μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση τι θα γίνει με τις τράπεζες τη Δευτέρα. Αν δηλαδή θα ανοίξουν ή αν θα επιβληθεί τραπεζική αργία και στη συνέχεια capital control.

Αμέσως μετά το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνέλθει στην Αθήνα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Το Συμβούλιο είναι προγραμματισμένο για τις 17:00 το απόγευμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v