Οι συνεχείς συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αποτελούν ένδειξη της πολιτικής θέλησης να υπάρξει μια συμφωνία, τονίζει σε report η Fitch.
Ωστόσο οι πολυήμερες και συγκρουσιακές συζητήσεις αυξάνουν τα ρίσκα για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας και των τραπεζών.
Το Eurogroup της Πέμπτης ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία και ακόμα ένα θα συγκλιθεί το Σάββατο. Ένα deal θα ανακουφίσει τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα για μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και ίσως ενός Grexit αλλά θα πραγματοποιηθεί λίγες μόνο ημέρες πριν από τη λήξη του προγράμματος για την Ελλάδα, στις 30 Ιουνίου.
Για να μετατραπεί μια αρχική συμφωνία σε ένα κανονικό deal θα απαιτήσει την έγκριση από την ελληνική βουλή και πιθανόν άλλα κοινοβούλια (και το Γερμανικό), όπως επίσης μια γρήγορη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων.
Πρόσωπα από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε κομμάτια της συμφωνίας, επί παραδείγματι το ΦΠΑ και τις συντάξεις.
Ενας διχασμός στην ελληνική κυβέρνηση, ένα δημοψήφισμα ή οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις εκταμιεύσεις, υπογραμμίζει η Fitch.
H αποτυχία σύναψης συμφωνίας έχει αυξήσει τα ρίσκα να μην πληρωθεί το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου αλλά και της επιβολής capital controls.
H Fitch τονίζει πως το να χαθεί μια πληρωμή μια πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν συνιστά χρεοκοπία.
Ο διεθνής οίκος τονίζει πως ακόμη και αν σημειωθεί μια συμφωνία η Ελλάδα δύσκολα θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές μέχρι να λήξει το δεύτερο πρόγραμμα (που θα έχει λάβει παράταση).
Η παρατεινόμενη αβεβαιότητα έχει πλήξει την ελληνική οικονομία, ενώ το πλήγμα στην εμπιστοσύνη επενδυτών, καταθετών καταναλωτών μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
Παράλληλα η Fitch τονίζει πως η κατάσταση των τραπεζών έχει επιδεινωθεί περαιτέρω κατά το β΄ τρίμηνο του 2015. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου θα καταδείξουν τις αρνητικές τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού.