Με μια σύντομη δήλωση ανέβασε τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές.
Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού».
Καλούνται στο Μαξίμου οι υπουργοί
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα και ταυτόχρονα στέλνονται κλήσεις για να προσέλθουν στο Μαξίμου νωρίς το βράδυ τα μέλη της κυβέρνησης. Κατά τις πληροφορίες θα συγκληθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει ο πρωθυπουργός αναλυτικά για τις εξελίξεις και να γίνει η πρώτη συζήτηση για τα... περαιτέρω.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση εμφανίζονται αρνητικοί σε ενδεχόμενο να υπάρξει πεντάμηνη παράταση αλλά με χρηματοδότηση 15,5 δισ. ευρώ, ποσό που κατά κύριο λόγο καλύπτει τις πληρωμές χρέους.
Επισήμως, οι προσπάθειες για συμφωνία θα συνεχίζονται μέχρι αύριο το απόγευμα που θα συγκληθεί το Eurogroup (η έναρξη μεταφέρθηκε για τις 15:00 αντί τις 18:00) «ή και λίγο μετά», αφού το ισχύον δανειακό πρόγραμμα και η προθεσμία πληρωμής της δόσης (1,6 δισ. ευρώ) στο ΔΝΤ λήγουν την Τρίτη. Το κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο θα σταθμίσει τα δεδομένα και τα... αναμενόμενα προκειμένου να οργανώσει την «απάντηση» της κυβέρνησης μετά από άλλο ένα ναυάγιο.
«Εάν ζητηθεί από τον πρωθυπουργό νέα συνάντηση με τους θεσμούς δεν θα πει όχι, αλλά δεν προτίθεται να τη ζητήσει ο ίδιος», λένε κυβερνητικές πηγές.
Και προσθέτουν ότι η διαπραγμάτευση έχει «μπλοκάρει» στο θέμα του χρέους, καθώς στον τομέα των μέτρων-μεταρρυθμίσεων οι διαφορές «δεν είναι αξεπέραστες».
Τουσκ: Στηρίζουμε τη θέση των θεσμών
Απαντώντας σε ερώτηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Ντ. Τούσκ δήλωσε ότι οι συζητήσεις που έγιναν τη Δευτέρα σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, οι οποίες ήταν έντονες, επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Το Eurogroup εργάζεται και αναμένει αποτελέσματα στη συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο. Στηρίζουμε την θέση των θεσμών αλλά οι ηγέτες δεν μπορούν να συζητούν λεπτομέρειες, όπως ο ΦΠΑ και οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.
Γιούνκερ: Αύριο είναι μια κρίσιμη μέρα
Εχει γίνει πρόοδος στην υπόθεση της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. Υπάρχει πραγματική δυνατότητα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και ΕΚΤ συμφωνήσαμε σε μια κοινή θέση, οι Ελληνες παρουσίασαν μερικές αντιρρήσεις. Στο Eurogroup θα γίνει διαπραγμάτευση. Δεν είναι μια κατάσταση «take it or leave it».
"Η αυριανή μέρα είναι κρίσιμη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη. Είμαι αισιόδοξος αλλά όχι υπεραισιόδοξος", σημείωσε.
Το θέμα είναι ο ελληνικός λαός, όχι η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε. Η αυριανή συνάντηση θα έχει στόχο να ενοποιήσει διαφορετικές θέσεις. Δεν θα είναι εύκολο είπε. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για την δήλωση του πρωθυπουργού περί «εκβιασμών» απάντησε ότι δεν δόθηκαν τελεσίγραφα. Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ είπε ότι η πίεση προέρχεται από αντικειμενικούς λόγους, όπως ο χρόνος. Υπάρχουν μόνο τρεις ημέρες σημείωσε. Δεν είναι πολιτικός εκβιασμός όταν λες ότι απομένει ελάχιστος χρόνος.
Συνάντηση με Μέρκελ - Ολάντ
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με την Γερμανίδα Kαγκελάριο Άνκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα».
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με γαλλική πηγή που επικαλείται το Reuters, στο τραπέζι της συνάντησης των τριών ηγετών μπήκε το θέμα της παράτασης του προγράμματος και της παροχής χρηματοδότησης στη χώρα. «Επί της ουσίας, το χάσμα δεν είναι τόσο μεγάλο. Συζήτησαν αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα και αύριο προκειμένου να καταλήξουν στα θέματα που δεν έχουν ακόμα κλείσει αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, την παράταση τη του προγράμματος και το ζήτημα της χρηματοδότησης», δήλωσε η πηγή.
Λίγο αργότερα και η Μέρκελ υποστήριξε ότι έχουν γίνει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα και πως μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεχτεί τη γενναιόδωρη προσφορά των θεσμών. Δεν υπάρχουν σχέδια για Σύνοδο Κορυφής μετά το Eurogroup, ανέφερε. «Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα» είπε. «Τώρα πρέπει η ελληνική πλευρά να κάνει ένα παρόμοιο βήμα» πρόσθεσε.
Και όλα αυτά ενώ ελληνικές πηγές χαρακτηρίζουν το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην Αθήνα είναι χειρότερο από μνημόνιο.