Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ζητούν οι δανειστές

Οι δανειστές ζητούν στα prior actions, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο όπως την κατάργηση της έκπτωσης που παραχώρησε η Γ.Σ. της ΔΕΗ στους μεγάλους καταναλωτές.

Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ζητούν οι δανειστές

Άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όχι όμως και της «μικρής ΔΕΗ» προβλέπουν οι προτάσεις των Θεσμών ως μερικά από τα προαπαιτούμενα (Prior Actions) προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία.

Με βάση το περιεχόμενο του κειμένου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στον ενεργειακό τομέα, ως πρώτης προτεραιότητας κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρονται επιγραμματικά, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία η σχετική διαδικασία διεκόπη μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Επίσης το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, με την προεργασία να έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί, η πληρωμή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για την ισχύ που προσφέρουν στο Σύστημα (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) για την οποία η ΡΑΕ έχει ήδη επεξεργαστεί τη σχετική μεθοδολογία, όπως επίσης και η κατάργηση της έκπτωσης που παραχώρησε η γ.σ. της ΔΕΗ στους μεγάλους καταναλωτές, πράγμα που σημαίνει ότι τα τιμολόγια για αυτή την κατηγορία καταναλωτών, θα πρέπει να καθορίζονται σε επίπεδο διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τους πελάτες της.

Αναφορικά με την απουσία της «μικρής ΔΕΗ» ως προς ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και σε κείμενα προτάσεων των θεσμών που είχαν διαρρεύσει προ εικοσαημέρου ίσχυε το ίδιο.

Ωστόσο η «μικρή ΔΕΗ» περιλαμβανόταν στο κείμενο με τις υποχρεώσεις πολιτικών (Greece Policy commitments) απλώς η υλοποίηση της απόσχισης από τη «μεγάλη ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση προβλεπόταν να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα, τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι Θεσμοί για την ενέργεια, προβλέπουν τα εξής:

· Προώθηση και εφαρμογή της νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο (κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων των ΕΠΑ).

· Συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, χωρίς καθυστερήσεις και με προσδιορισμό ημερομηνίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

· Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού ώστε οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να αμείβονται για την ισχύ που προσφέρουν στο Σύστημα και να αποκλείεται η περίπτωση που κάποιες μονάδες υποχρεώνονται να λειτουργούν αμειβόμενες κάτω από το μεταβλητό τους κόστος (κόστος καυσίμου).

· Επιτάχυνση της εκκαθάρισης της αγοράς ηλεκτρισμού, ώστε η ΔΕΗ να μην οφείλει καθυστερούμενες πληρωμές προς του Διαχειριστές.

· Κατάργηση των εκπτώσεων 20% προς τη βιομηχανία που αποφάσισε η γ.σ. της ΔΕΗ (το Δημόσιο) και προσδιορισμός των τιμολογίων με βάση το πραγματικό κόστος (καλεί τη ΔΕΗ να προσχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της).

· Κοινοποίηση στην Ε. Επιτροπή των όρων διενέργειας των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ).

· Συνέχιση της διαδικασίας για εισαγωγή στην Ελλάδα του μοντέλου στόχου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

· Εφαρμογή νέου πλαισίου για την αμοιβή της παραγωγής από μονάδες ΑΠΕ.

· Ενίσχυση της λειτουργικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

· Ενσωμάτωση στο εθνικό Δίκαιο της οδηγίας 27/2012 για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v