Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς ενιαία πρόταση το Eurogroup

Δεν έχουμε συμφωνία, θα εξετάσουμε που διαφωνεί η Αθήνα, δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ. Δεν έγινε πρόοδος, υποστηρίζει ο Σοίμπλε. Εμμένει η κυβέρνηση στην πρότασή της. Ζητά «υπευθυνότητα και βούληση για λύση». Ενδεχόμενο νέου Eurogroup.

Χωρίς ενιαία πρόταση το Eurogroup

Αθήνα και πιστωτές, και κατά ορισμένες πληροφορίες οι πιστωτές μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση προς τους υπουργούς οικονομικών που συνεδριάζουν το μεσημέρι. Ετσι στο τραπέζι του Eurogroup μπαίνουν οι δυο προτάσεις προκειμένου να φανεί που υπάρχει σύγκλιση και που όχι.

Η ελληνική πλευρά έκανε γνωστό πως παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου «είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες».

«Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», υποστηρίζουν.

«H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός».

Κατά ορισμένες πληροφορίες προ της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών συντάχθηκε ένα έγγραφο σκοπιμότητας «feasibility document» που θα περιλαμβάνει όλα τα διάφορα σενάρια για την Ελλάδα». Κατά το πρακτορείο MNI, δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε πως η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των επικεφαλής των τριών θεσμών δεν απέφερε ενιαίο αποτέλεσμα. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν στο τραπέζι και η ελληνική πλευρά τις απορρίπτει.
«Υπήρξε κάποια κίνηση προς τις ελληνικές θέσεις, όμως η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται πως αυτό δεν αρκεί σε σύγκριση με τις περαιτέρω υποχωρήσεις που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε η πηγή.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως «το Eurogroup θα πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία και να συζητήσει τα διάφορα σενάρια αντί να περιμένει ένα τελικό έγγραφο».

«Δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση ‘ή αυτό ή τίποτα’, όπως ανέφεραν μέσα ενημέρωσης», διευκρίνισε η πηγή, προσθέτοντας πως η ελληνική κατάσταση αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου Κορυφής απόψε.

Σόιμπλε: "Δεν υπάρχει πρόοδος"

Δεν υπάρχει πρόοδος, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για τη σημερινή συνεδρίαση, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η ελληνική πλευρά μάλλον κινήθηκε προς τα πίσω. Είναι ώρα να αποφασίσουν οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, τόνισε. 

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχουμε συμφωνία με τους Ελληνες

Το μόνο που θα παρουσιάσουμε στο Eurogroup είναι η πρόταση των θεσμών. Δεν έχουμε συμφωνία από τους Ελληνες και θα ακούσουμε που συμφωνούν και που διαφωνούν.

Σέλινγκ: Το τελικό deadline είναι η Κυριακή

Η Κυριακή είναι το τελικό deadline για μια συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιεργκ Σέλινγκ, σημειώνοντας πως διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα με τα κοινοβούλια. «Όμως δεν μπορεί να συναντιόμαστε καθημερινά», σχολίασε.

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία. Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο περιμένουν τους υπουργούς Οικονομικών να παρουσιάσουν μια σύσταση».

«Δεν είναι ημέρες, αλλά ώρες», είπε ο κ. Σέλινγκ, σημειώνοντας πως έχει ανατεθεί από τη Σύνοδο στο Eurogroup να παρουσιάσει μια κατάλληλη πρόταση μέχρι τις 17:00 (ώρα Ελλάδος). «Οι Ελληνες απέρριπταν κάθε συμβιβασμό όλη τη νύχτα και συνέχεια έρχονται με νέες ευχές».

Κυριάρχησε το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI στις χθεσινές συνομιλίες ο ρόλος του ΔΝΤ ήταν κυρίαρχος. Τα κείμενα που παρουσιάστηκαν στην ελληνική πλευρά βασίστηκαν στην τελευταία αναθεωρημένη πρόταση, την οποία, συγκριτικά με αυτήν της Δευτέρας, άλλαξε σχεδόν ολοκληρωτικά το ΔΝΤ», ανέφερε μία πηγή.

«Η ελληνική πλευρά άκουσε, μετά έφυγε από το χώρο για να επεξεργαστεί τα κείμενα με την ομάδα της και όταν γύρισε στο τραπέζι τα απέρριψε ως άδικα και ασύμβατα με την αρχική πρόταση, η οποία θεωρήθηκε από την Ε.Ε. ως μία καλή αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Μία άλλη πηγή που γνωρίζει τα θέματα των διαπραγματεύσεων είπε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά παρέμεινε ως επί το πλείστο σιωπηλή κατά τη διάρκεια της συνάντησης κι ότι «ενώ ο Γιούνκερ μπορεί να είχε μιλήσει αρκετά εκ μέρους της ελληνικής πλευράς υποστηρίζοντας την άποψή της, η Κομισιόν στην πράξη δε ζήτησε από το ΔΝΤ να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v