Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουντώνουν τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις

Οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες πυροδοτούν συζητήσεις στην Αθήνα. Η δεδηλωμένη της κυβέρνησης και η δυναμική ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Οι πρωτοβουλίες Σαμαρά και οι πιθανότητες εκλογών και δημοψηφίσματος. Ο ρόλος Ποταμιού - ΠΑΣΟΚ.

Φουντώνουν τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις

Την ώρα που η επιτυχία της διαπραγμάτευσης κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή και ο χρόνος τον οποίο έχει στη διάθεσή της η ελληνική πλευρά εκπνέει, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκεται ενώπιον του πρώτου σοβαρού ρήγματος. Αφορά τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, το οποίο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προτίθενται να καταψηφίσουν, διαφοροποιούμενοι για ιδεολογικούς λόγους από τον κυβερνητικό τους εταίρο. Και μπορεί το σχέδιο νόμου να θεωρείται βέβαιο πως θα «περάσει» με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τόσο η Χαριλάου Τρικούπη όσο και η ΝΔ έθεσαν ήδη θέμα απώλειας δεδηλωμένης της κυβέρνησης.

Τυπικά δεν υπάρχει ζήτημα και η κίνηση των δύο κομμάτων της πρώην συγκυβέρνησης γίνεται εμφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, ωστόσο ίσως είναι η πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει όταν (και αν) έλθει η συμφωνία με τους εταίρους στη Βουλή.

Και σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον οι θετικές ψήφοι των σημερινών κυβερνητικών εταίρων δεν ξεπερνούν -λόγω διαρροών- τις 151, τότε εκ των πραγμάτων οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με όλα τα δεδομένα να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και να συζητιούνται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Κυρίαρχα, η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας από την παρούσα Βουλή, το στήσιμο καλπών για εκλογές ή δημοψήφισμα, καθώς και η αλλαγή κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιλογές που προς ώρας αποκλείει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη, ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Crash, συγκεκριμενοποίησε την γνωστή πρότασή του περί εθνικής συνεννόησης, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης χωρίς εκλογές και χωρίς τη συμμετοχή του ιδίου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα. «Αν ο κ. Τσίπρας έχανε την δεδηλωμένη ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός. Και εν πάση περιπτώσει, δική μου επιδίωξη δε είναι να μπω σε μια κυβέρνηση από την σημερινή Βουλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές άμεσα γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Κι αν απολεσθεί η δεδηλωμένη το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο κ. Τσίπρας, με όσους δικούς του συμφωνούν, να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, με τη βοήθεια τη δική μας. Κι έτσι να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα τα προχωρήσει όλα αυτά», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, άποψη που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκει σύμφωνα και αρκετά στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να πρωταγωνιστεί και στην προσπάθεια συγκρότησης ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σειρά συναντήσεων που έχει ξεκινήσει με πρώην πρωθυπουργούς (Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σημίτη, μάλλον Λουκά Παπαδήμο τις επόμενες μέρες). Φήμες μάλιστα αναφέρουν ότι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είτε σε μη συμφωνία είτε σε συμφωνία που δεν θα περάσει από τη συγκυβέρνηση, δεν αποκλείεται η κοινή κάθοδος σε αυτές ενός τέτοιου σχήματος - συνασπισμού.

Ημερομηνίες εκλογών

Μετά το χθεσινό ναυάγιο της σύσκεψης κορυφής στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα, τα σενάρια εκλογών εντάθηκαν και πάλι, σε σημείο που να κυκλοφορούν ήδη και συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπως αυτή της 26ης Ιουλίου και της 2ας Αυγούστου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων εκτιμούν ότι εκλογές σήμερα μόνο κακό θα προκαλέσουν στον τόπο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Κατά κάποιους, σε εκλογές μπορεί να καταφύγει ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και έχοντας εξασφαλίσει την υπερψήφιση της συμφωνίας, προκειμένου να βγει πιο ισχυρός και με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή.

Αρκετοί είναι δε αυτοί που βλέπουν υπερψήφιση της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως από τους ΑΝΕΛ και κατά συνέπεια αλλαγή του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου, με αποχώρηση του κόμματος του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και αντικατάστασή του ίσως από το Ποτάμι και ενδεχομένως και από το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά για τη συγκυβέρνηση και ψηφιστεί η συμφωνία από τα δύο κόμματα, θεωρείται δεδομένος ο κυβερνητικός ανασχηματισμός με απομάκρυνση όσων υπουργών δεν έχουν -κατά το Μέγαρο Μαξίμου- αποδώσει μέχρι στιγμής ή θεωρούνται «επικίνδυνοι» όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας.

Και τα σενάρια καλά κρατούν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v