Με τη φράση «η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» πηγές του Μαξίμου ανακοίνωσαν στις 2.30 πμ τη διακοπή και του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο κορυφής «θεσμών» και πρωθυπουργού που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα.
Ο... τρίτος γύρος ξεκίνησε καθώς στο τραπέζι κάθησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ζ. Κλ. Γιουνκερ, Κριστίν Λαγκαρντ και Μάριο Ντράγκι. Για τις 14:00 έχει προγραμματιστεί Eurogroup (αν εν τω μεταξύ έχει βρεθεί η χρυσή τομή).
Το γεγονός ότι τρεις ώρες νωρίτερα, στις 7 πμ, αποφασίσθηκε να συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια δείχνει ότι δεν εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια αναζήτησης κοινού τόπου.
«Θετικό σινιάλο» εκτιμάται ότι στέλνει η συμμετοχή στις συναντήσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ, καθώς η Αθήνα έχει προτείνει την αγορά από τον Μηχανισμό του χρέους στην ΕΚΤ (27 δισ. ευρώ).
Χθες πάντως, «αμφιλεγόμενη» θεωρήθηκε η στάση του κ. Γιούνκερ, καθώς «ούτε υιοθέτησε τις σκληρές θέσεις της κ. Λαγκάρντ, αλλά ούτε τις αντέκρουσε».
Στον... τοίχο του Βερολίνου
Για την κυβέρνηση, σημείο αιχμής παραμένει το χρέος. Από ελληνικής πλευράς, λένε, έγινε σαφές ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια σύγκλισης σε μέτρα και μεταρρυθμίσεις, αρκεί να δεχτούν οι δανειστές να υπάρχει στη συμφωνία ρητή δέσμευση για την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους, με χρονοδιάγραμμα εκκίνησης της σχετικής συζήτησης. «Μία απλή αναφορά όπως έγινε στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 δεν αποτελεί δέσμευση όπως άλλωστε αποδείχθηκε», διευκρινίζουν.
Παρότι το αίτημα σκοντάφτει ακόμα... στον τοίχο του Βερολίνου, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος που μετείχαν στις συναντήσεις με τους θεσμούς, υπέβαλλαν «επί τόπου» νέες προτάσεις.
Οπως την απόσυρση της αύξησης της εισφοράς (5%) στις επικουρικές συντάξεις και (1%) στις κύριες για τον κλάδο ασφάλισης, ή την μετακίνηση υπηρεσιών και προϊόντων στους συντελεστές ΦΠΑ.
Κατάληξη δεν υπήρξε, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια ανέλαβαν να συνεχίσουν το «κόψε-ράψε» σήμερα τα ξημερώματα.
Κι ο Καμμένος στις Βρυξέλλες
Πριν από τον δεύτερο (μεταμεσονύχτιο) γύρο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο κ.Τσίπρας είχε συνάντηση με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας. Συζήτησαν τις σχεδιαζόμενες (από την κυβέρνηση) αλλαγές στην πρόταση, κυρίως σε ό,τι αφορά στις περαιτέρω μειώσεις των αμυντικών δαπανών και την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά νωρίτερα και με τους συναρμόδιους υπουργούς Πάνο Σκουρέλη και Δημήτρη Στρατούλη, για την απόσυρση της εισφοράς στις συντάξεις.
Τρίτος γύρος λίγο πριν το... Brexit
Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι με βάση το κείμενο της ελληνικής πρότασης που... είχαν αποδεχθεί οι «θεσμοί» ως βάση συζήτησης το βράδυ της Δευτέρας.
Οι επικεφαλής των δανειστών, όμως κατέθεσαν και επισήμως την αντιπρότασή τους (σ.σ. είχε φτάσει από το ΔΝΤ στο Μαξίμου στις 5 τα ξημερώματα χθες) η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ως "Αρμαγεδδών".
«Η πρόταση των θεσμών μετακυλύει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», απάντησε η κυβέρνηση.
Ο πρώτος (εξάωρης διάρκειας) γύρος της διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού με τους "θεσμούς" διεκόπη στις 8.30 μμ προκειμένου να ξεκινήσει το Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ ελλείψει αντικειμένου.
Εάν ο τρίτος γύρος, σήμερα, αποδώσει, το Eurogroup θα συνέλθει το μεσημέρι, καθώς το απόγευμα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο... το Brexit.
Και σενάριο μεταβατικής κυβέρνησης...
Οσο για το σενάριο που θέλει τους «θεσμούς» να έχουν αποφασίσει ρήξη και πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «μέχρι στιγμής παραμένει σενάριο».
Χθες πάντως, κυκλοφόρησε συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά (στο «Crash») με τίτλο «μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» χωρίς τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό, εάν χαθεί η δεδηλωμένη στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία.
Σε περίπτωση μη συμφωνίας, πάντως, η προσφυγή στις εθνικές κάλπες θεωρείται σίγουρη.