Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένδυση: Πτώση πωλήσεων κατά 5% στο α' τρίμηνο του 2015

Οξύ το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Οριακή άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές. Παράλληλα το ίδιο διάστημα σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εισαγωγών - ενδυμάτων. Η εικόνα στον κλάδο.

Ένδυση: Πτώση πωλήσεων κατά 5% στο α τρίμηνο του 2015

Μείωση πωλήσεων στο α' τρίμηνο του 2015 καταγράφει η ελληνική αγορά ένδυσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), όπου συνάμα καταγράφεται συγκράτηση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών ενδυμάτων.

Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015 ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ένδυσης στην εγχώρια αγορά σημείωσε πτώση 5% και των επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας 5,8%.

Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, οι εξαγωγές ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε 331 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 1,7% έναντι του α' τριμήνου του 2014.

Η αύξηση οφείλεται στην ενίσχυση των εξαγωγών βαμβακιού κατά 3,7% και στην αύξηση των εξαγωγών της κλωστοϋφαντουργίας κατά 33%.

Αντίθετα η ένδυση κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,5%. Αυτό οφείλεται στην κάμψη των εξαγωγών πλεκτών ενδυμάτων κατά 5,8%. Αντίθετα οι εξαγωγές υφαντών ενδυμάτων σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 14%.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν επίσης οι εισαγωγές κατά 13,5% και ανήλθαν σε 577 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αύξηση κατά 16,1% και σε αξία ανήλθαν σε 444 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές είναι σχεδόν ισόρροπα κατανεμημένες μεταξύ πλεκτών ενδυμάτων και υφαντών.

Ωστόσο οι εισαγωγές υφαντών σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση η οποία ανήλθε σε 19,9%. Επίσης και οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών σημείωσαν αύξηση 7,6% και ανήλθαν σε 111 εκατ. ευρώ.

Η σημαντικότερη ωστόσο επίπτωση που καταγράφει ο ΣΕΠΕΕ στο α' τρίμηνο του 2015 αφορά στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ανάλυση του, η πτώση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα, την παύση πληρωμών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και την απαίτηση των προμηθευτών για προπληρωμή των προϊόντων τους έχουν δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v