«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!», υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συνεργάτες του λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες.
Αφορμή, η επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά. «Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες ΦΠΑ, συντάξεις και φορολόγηση επιχειρήσεων εξακολουθούν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ που κρατά σκληρή στάση. Επιχειρείται να βρεθεί λύση στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός (στις 14:00) με τους Ζ. Κλ. Γιούνκερ, Κρ. Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι. Οι τελευταίοι ήδη συζητούν για το ελληνικό θέμα.
«Οι θέσεις πριν τη συνάντηση με τον Τσίπρα εξακολουθούν να απέχουν σε πολλά σημεία» ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters. «Δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος χθες», συμπλήρωσε. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες έχουν ήδη ετοιμαστεί αντιπροτάσεις από την πλευρά των δανειστών.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (που σηκώνει η ελληνική πλευρά) δεν συζητείται μέχρι στιγμής διότι δεν αποτελεί μέρος της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης της χώρας. Οι ηγέτες θέλουν να υπάρξει συμφωνία σήμερα στο Eurogroup, ακόμα και αν απαιτηθεί ολονύκτια εργασία προκειμένου να μην απαιτηθεί το θέμα να φτάσει ξανά για διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την WSJ υπάρχει έγγραφο με τα prior actions που πρέπει να κάνει η Αθήνα πριν εισπράξει χρήματα. Σε αυτό ο φόρος για τις επιχειρήσεις περιορίζεται στο 28% αντί 29% που ήταν γνωστό, ενώ καταγράφεται η επιμονή για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό το 2016 και κατάργηση ΕΚΑΣ από τα τέλη του 2017 (η ελληνική πρόταση είναι να αντικατασταθεί σταδιακά μεταξύ 2018-2020). Για το ΦΠΑ ζητείται να εξασφαλιστούν έσοδα 1% του ΑΕΠ αντί 0,74% του θέλει η Αθήνα.
Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:
Δεν πρόλαβε καλά καλά ο Αλέξης Τσίπρας να φτάσει στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες (χθες αργά το μεσημέρι) και δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ να επιστρέψει (νωρίς το πρωί σήμερα) στη βελγική πρωτεύουσα.
Ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη μεσημεριανή έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής των «θεσμών», Γιούνκερ-Λαγκαρντ-Ντράγκι, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το (καθοριστικό, για τις εξελίξεις) Eurogroup.
Αιτία του νέου meeting είναι η σφήνα που βάζει το ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο προτάσεων το οποίο αποτελεί βάση συζήτησης για τη συμφωνία. Οπως έγινε γνωστό χθες, το Ταμείο ζητά την αλλαγή «μίγματος» της ελληνικής πρότασης, έτσι ώστε να αφαιρεθούν όλα τα μέτρα που αφορούν στις επιχειρήσεις (έκτακτη εισφορά, αύξηση ασφαλιστικών εισφορώνφόρων) και είτε να μετακυλιθούν στα φυσικά πρόσωπα, είτε να αναζητούν νέα ισοδύναμα από νέες περικοπές δαπανών. Παράλληλα, εμφανίζεται να πιέζει για περισσότερα μέτρα.
«Δεν αλλάζει το μίγμα»
Το Μαξίμου, κατά τις πληροφορίες, διεμήνυσε πως «δεν αλλάζει το μίγμα της πρότασης» και, συνεπώς, είτε θα προχωρήσει η συμφωνία «χωρίς το ΔΝΤ» είτε θα υπαναχωρήσει το Ταμείο, είτε... δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Για τη στάση του Ταμείου μιλησε στο mega ο Νίκος Παππάς (ο οποίος παραμένει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες από το Σάββατο για επαφές): «Το ΔΝΤ δεν είναι πολύ ικανοποιημένο αυτή τη στιγμή με το κείμενο που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, το οποίο έχει την άρση της απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης, δεν γίνονται απολύσεις στον δημόσιο τομέα, δεν ανεβαίνει ο ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν γίνονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι ένα πακέτο θέσεων το οποίο ενδεχομένως μερικούς να τους κάνει να νιώθουν άβολα»...
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα έχει διασφαλίσει τη στήριξη της ευρωπαϊκής πλευράς σ΄αυτή τη θέση του, κάτι όμως που μένει να διαπιστωθεί σήμερα.
Ετσι κι αλλιώς η μεγάλη κόντρα ανάμεσα στους θεσμούς αφορά στο μείζον θέμα του χρέους, καθώς το Ταμείο ζητά αναδιάρθρωση και σκληρά μέτρα, ενώ ο ευρωπαϊκός πυλώνας αποκλείει το κούρεμα και εμφανίζεται (λίγο) πιο διαλλακτικός στα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν μετείχε στην κοινή συνέντευξη Τύπου προχθές τη νύχτα, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, ενώ λίγα λεπτά αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ έλεγε ότι «μέχρι στιγμής το χρέος είναι βιώσιμο».
Χθες άλλωστε, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως, σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος, δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις σήμερα (Eurogroup) και αύριο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), και πως θα γίνει συζήτηση όταν οι χώρες της ευρωζώνης δουν την ελληνική πλευρά να υιοθετεί και να εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις...
Σοκ και δίλημμα στους βουλευτές
Για την κυβέρνηση πάντως το θέμα του χρέους είναι κομβικής σημασίας προκειμένου να αποδεχθεί το κλείσιμο της συμφωνίας και, στη συνέχεια, να καταφέρει να την περάσει με σχετική άνεση από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Μετά το πρώτο σοκ και το μούδιασμα που προκάλεσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (και δευτερευόντως των ΑΝΕΛ) το βαρύ πακέτο των 8 δισ. ευρώ, η εικόνα βελτιώθηκε μετά το μεσημέρι χθες.
Οι συνεχείς συσκέψεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνητικές απώλειες θα μπορούσαν να περιοριστούν στο ελάχιστο (και πάντως χωρίς να απειληθεί η δεδηλωμένη) εάν η συμφωνία συνοδεύεται: από σαφή δέσμευση για τη διευθέτηση του χρέους, από «επαρκή χρηματοδότηση («που να μην εξαντλείται στην καταβολή των δόσεων σε ΔΝΤ-ΕΚΤ, αλλά να μπορεί να αντιμετωπίσει την εσωτερική στάση πληρωμών») και στο «ισχυρό, εμπροσθοβαρές επενδυτικό πακέτο» (των 35 δις ευρώ, όπως έχει πει ο κ. Γιουνκερ).
Από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόνο έξι δήλωσαν δημοσίως την αντίθεσή τους στα μέτρα των 8 δισ., με τους υπόλοιπους να περιμένουν το τελικό κείμενο... και να συνέρχονται σιγά σιγά από το πρώτο σοκ.
Το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου είναι πως το «σοκ» οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο ένα κομμάτι του παζλ έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, τα μέτρα. «Οταν προστεθούν και τα άλλα τρία, δηλαδή χρέος-χρηματοδότηση-επενδυτικό πακέτο, το κλίμα θα αλλάξει καθώς θα φανεί η μεγάλη εικόνα», λένε.
Επιμένοντας, βεβαίως, στη θέση τους ότι ακόμα και το πακέτο των 8 δισ. «είναι πιο δίκαιο κοινωνικά από τα προηγούμενα" καθώς μετακυλύει τα βάρη στα υψηλότερα εισοδήματα»...
Προς το παρόν, παραπέμπουν στη θετική στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ την οποία μετέφερε χθες το απόγευμα στον κ. Τσίπρα ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος.
Αν «πέσουμε», χάσαμε οριστικά
Το βασικό δίλημμα που τίθεται στους κυβερνητικούς βουλευτές... και στοιχειώνει τον ύπνο τους είναι: περνάμε τώρα μία οριακά ανεκτή συμφωνία και έχουμε τριάμισι χρόνια μπροστά μας για βελτιώσεις ή «πέφτουμε» χάνοντας κάθε ευκαιρία να εφαρμόσουμε, έστω και με καθυστερήσεις, το πρόγραμμά μας;
Οι απαντήσεις αναμένονται άμεσα. Ετσι κι αλλιώς, η συμφωνία (σ.σ. εάν υπάρξει τελικά) θα πρέπει να συζητηθεί-ψηφιστεί από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 28 Ιουνίου...