Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα γραμμή από ΑΝΕΛ στο παρά πέντε της συμφωνίας

Γιατί ανεβάζουν το θέμα του χρέους. Η ανησυχία των βουλευτών και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στα νησιά. "Δεν είμαι δεμένος με την καρέκλα μου", είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Πάνος Καμμένος.

Νέα γραμμή από ΑΝΕΛ στο παρά πέντε της συμφωνίας

Δύο είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με φόντο την κρίσιμη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Το πρώτο, η αλλαγή στρατηγικής. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι προχθές ο Πάνος Καμμένος και τα στελέχη του κόμματός του είχαν στην κορυφή της ρητορικής τους το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά το οποίο συνέδεαν ακόμα και με την συνέχιση της στήριξης της κυβέρνησης Τσίπρα, από χθες "σημαία" των ΑΝΕΛ έχει καταστεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και η ρητή αναφορά του στην επικείμενη συμφωνία.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου δείχνει συμπαγής και παρά την ανησυχία και τις απορίες που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση, δεν υπήρξε κάποιος βουλευτής ο οποίος να δείχνει "αποσχιστικές" τάσεις.

Κατ' ουσίαν, ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του συντάσσονται με τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, με βάση την οποία συμφωνία μόνο με τα μέτρα των 8 δις δεν μπορεί να υπάρξει, αφού αναγκαίο είναι αυτά να συνοδεύονται από συγκεκριμένη διατύπωση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στην απογευματινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του δεν θα προκαλέσει... δυσάρεστες εκπλήξεις στην επικείμενη ψηφοφορία. Ωστόσο του μετέφερε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους βουλευτές του ειδικά για το ζήτημα του χρέους το οποίο τέθηκε εμφατικά στην κομματική συνεδρίαση.

"Θα γείρει η ζυγαριά"

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναγνωρίστηκε ότι κάποια από τα μέτρα της ελληνικής πρότασης είναι όντως σκληρά, όπως επίσης ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, δεν μπορούσε στο συγκεκριμένο να γίνει κάτι καλύτερο. Όμως εφόσον υπάρξει τελικά η ρητή αναφορά σε θέματα ανάπτυξης και στο χρέος, με ρητή νομική δέσμευση κατά ορισμένους ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατά άλλους, τότε η ζυγαριά -θεωρούν- θα γείρει σαφέστατα υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.

"Η κυβέρνηση, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πενταετής κρίση. Η λύση θα είναι οριστική και η εποχή των μνημονίων θα έχει περάσει", δήλωσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, διεμήνυσε ότι δεν είναι "δεμένος με την υπουργική καρέκλα του". Φέρεται μάλιστα να τόνισε ότι "ανέλαβα τη θέση του υπουργού Άμυνας, έκανα κάποια πράγματα που ήθελα, ωστόσο δεν πρόκειται στο όνομα του υπουργικού... θώκου να θυσιάσω τα πάντα".

Μάλιστα, δεσμεύτηκε, όταν υπάρξει η τελική συμφωνία, να συνεδριάσει ξανά η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να αποφασίσει για τη στάση του κόμματος στη Βουλή. "Το μόνο βέβαιο", είπε στους βουλευτές του, "είναι ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέο μνημόνιο ή νέα δανειακή σύμβαση", ενώ δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία.

Ο ΦΠΑ στα νησιά

Όσον αφορά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά για την οποία μέχρι προχθές οι ΑΝΕΛ ήταν κάθετα αρνητικοί, πλέον αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν, με την προϋπόθεση όμως να βρεθούν ισοδύναμα που θα επιστρέφουν στους κατοίκους των νησιών τα χρήματα που θα απολέσουν σε μια τέτοια περίπτωση. Μάλιστα, προτείνουν ως εναλλακτικές οδούς την "κάρτα του νησιώτη", την επιστροφή ΦΠΑ ή μέσω φορολογίας.

"Δεν θα υπάρχει καμία εξαίρεση, θα αφορά όλους τους κατοίκους των νησιών το θέμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ", τόνισε ο κ. Καμμένος μιλώντας με δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί εάν καταργηθεί ο μειωμένος φόρος. "Θα βρεθεί οπωσδήποτε λύση για τους νησιώτες. Δε συζητάμε να αλλοιωθεί η συνταγματική ρύθμιση για τη νησιωτικότητα", πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v