Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bank of America: O Tσίπρας πέταξε την μπάλα στους Ευρωπαίους

Η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα αποτελεί μια θετική έκπληξη, αλλά τα εμπόδια για τελική συμφωνία παραμένουν. Το αγκάθι της ελάφρυνσης του χρέους και οι παγίδες στα εθνικά κοινοβούλια. Η χρονική πίεση για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Bank of America: O Tσίπρας πέταξε την μπάλα στους Ευρωπαίους

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει μεγάλο έδαφος και σε ένα ιδανικό κόσμο η τελευταία της πρόταση θα οδηγούσε σε συμφωνία με τους δανειστές, εκτιμά σε έκθεση της η BofA, στην οποία τονίζει ωστόσο πως υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. 

Οι αναλυτές της BofA υποστηρίζουν πως η τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ξεπερνάει τις προσδοκίες των αγορών όσον αφορά το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι υπολογισμοί για τα δημοσιονομικά οφέλη από ορισμένα μέτρα μπορεί να είναι κάπως φιλόδοξοι και το πακέτο δίνει λίγη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, στην προσπάθεια να μην παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές, το πακέτο μέτρων μπορεί να πλήξει την οικονομία με την υπερβολική έμφαση στους φόρους. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει δημοσιονομικά μέτρα που ανταποκρίνονται στους στόχους των Ευρωπαίων. Πρόκειται για μια σημαντική στροφή, τονίζουν οι αναλυτές.

«Ανησυχούσαμε για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας γιατί οι δύο πλευρές ήταν πολύ μακριά. Η ελληνική πλευρά μας εξέπληξε μετακινούμενη πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή πρόταση, τουλάχιστον όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους» γράφουν στην έκθεση με ημερομηνία 23 Ιουνίου.

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα υπήρχε μια τεχνική συμφωνία την Τετάρτη στο Eurogroup, μια πολιτική συμφωνία την Πέμπτη, έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια το Σαββατοκύριακο και μια εκταμίευση που θα επιτρέπει την έγκαιρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, υποστηρίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Ωστόσο οι ίδιοι προειδοποιούν για σημαντικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες:

1. Θα κερδίσει κάτι η ελληνική κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους ;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι οι προτάσεις της βασίζονται στην ελάφρυνση χρέους. Αν κέρδιζε κάτι τέτοιο από τους δανειστές θα την βοηθούσε να περάσει την πρόταση στο κοινοβούλιο και να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι έλαβε κάτι σημαντικό ως αντάλλαγμα για τους πέντε μήνες διαπραγμάτευσης και τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν χθες ότι δεν είναι ακόμα ώρα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Η Ευρώπη φαίνεται ανοιχτή να εξετάσει το ζήτημα του χρέους, αλλά μόνο αφότου η Ελλάδα εφαρμόσει την τρέχουσα συμφωνία και σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Αλλά αυτή θα είναι μια πολύ ισχνή δέσμευση για να αντιμετωπιστεί η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

2. Θα εγκρίνει το κοινοβούλιο την συμφωνία ;

Ακόμα και αν η Ελλάδα κερδίσει μια απτή δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους, η έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο θα ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Το πακέτο των μέτρων διαφέρει σημαντικά από τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις προτάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Την συμφωνία θα μπορούσαν να την στηρίξουν βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά η κυβέρνηση θα βρισκόταν σε κίνδυνο αν λάμβανε στήριξη και από άλλα κόμματα. Επιπλέον, θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει μέτρα και μεταρρυθμίσεις που δεν στηρίζουν οι βουλευτές της.

3. Θα λάβει η Ελλάδα πόρους διάσωσης πριν από τις 30 Ιουνίου ;

Η οριστικοποίηση μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες ακόμα. Επιπλέον, οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα εκταμιεύσουν χρήματα πριν εγκρίνει τα μέτρα το ελληνικό κοινοβούλιο και εφαρμόσει τις προαπαιτούμενες δράσεις. Η ψηφοφορία στην ελληνική βουλή μπορεί να γίνει μόνο στις αρχές Ιουλίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για την σύνταξη της αντίστοιχης νομοθεσίας και να γίνει μια τριήμερη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών. Αλλά η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από ευρωπαϊκά κοινοβούλια και άλλες κυβερνήσεις.

Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να λάβει η Ελλάδα χρηματοδότηση πριν από τις 30 Ιουνίου, όταν και πρέπει να πληρωθεί το ΔΝΤ. Οπότε είτε η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο για τα έντοκα (κάτι που δεν φαίνεται πολύ πιθανό) ή το ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο περιθώριο για να δώσει στην χώρα περίοδο χάρητος.

4. Πως θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες ;

Αν και μια συμφωνία θα βοηθήσει να επανέλθει η σταθερότηα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί ένα ισχυρό σοκ. Τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η οικονομία έχει επιστρέψει σε ύφεση.

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ την περασμένη χρονιά, αλλά μια νέα συμφωνία θα πρέπει να εξετάσει ξανά πόσο υγιείς είναι, ειδικά αν τα χρήματα του ΤΧΣ χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

5. Πως θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα την επόμενη διετία ;

Η σημερινή συμφωνία θα προσφέρει πόρους μόνο για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή περίπου 9 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 30 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Το re-profiling του χρέους μπορεί να βοηθήσει να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές αυτές ανάγκες, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή είναι άλλωστε και η ελληνική πρόταση.

Ωστόσο, ένα τέτοιο re-profling προβλέπει ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πληρωθούν από δάνεια του ESM και το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος ή της παράτασης του υφιστάμενου.

Τα νέα δάνεια από τον ESM θα χρειαστούν νέο γύρο διαπραγματεύσεων και έγκριση από τα κοινοβούλια της Ευρώπης.

Η ύπαρξη ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μακροπρόθεσμα είναι σημαντικό και για το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί βιωσιμότητα του χρέους και μηδενικό χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v