Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γλυκαντικά» για το φορο-τσουνάμι ζητούν οι επιχειρήσεις

Βαθιές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Ελλάδα λένε παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν υφεσιακό το πακέτο μέτρων. Περιμένουν από τους εταίρους να ξεκλειδώσουν κεφάλαια για επενδύσεις και από την κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο. Οι θέσεις ΕΒΕΑ και ΕΣΕΕ.

«Γλυκαντικά» για το φορο-τσουνάμι ζητούν οι επιχειρήσεις

Αναπτυξιακά μέτρα, βαθιές μεταρρυθμίσεις, αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα και ισοδύναμα μέτρα, στην κατεύθυνση κυρίως της πάταξης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού της κρατικής σπατάλης, αντιπροτείνει ο επιχειρηματικός κόσμος στο πακέτο των 7,9 δισ. ευρώ μέτρων της Κυβέρνησης προς τους δανειστές.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος θυγατρικής πολυεθνικής εταιρείας με παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα που θέλησε να κρατήσει ανωνυμία του, το ελληνικό πακέτο το οποίο περιλαμβάνει στη συντριπτική του πλειοψηφία αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε λιτότητα και θα κτυπήσει το διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή. Το ίδιο στέλεχος έσπευσε να συμπληρώσει ότι «τους τελευταίους μήνες χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αυτό το βλέπουμε στην κατανάλωση», ενώ για τη συμφωνία σημείωσε ότι σε αυτό το στάδιο είναι κρίσιμη. Για τον ίδιο το κρίσιμο αυτήν τη στιγμή για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις και ένας πιο αποτελεσματικός δημόσιος τομέας.

Εταιρο στέλεχος από ελληνική παραγωγική εταιρεία με έντονη παρουσία στο εξωτερικό ανέφερε: «Πρέπει πρώτα να δούμε ποιο είναι το πακέτο των μέτρων και ποια θα είναι η τελική συμφωνία». Για να συμπληρώσει «οτιδήποτε μας βγάζει από την σημερινή αβεβαιότητα και συνοδεύεται από χειροπιαστά αναπτυξιακά μέτρα και διαρθρωτικές ουσιαστικές αλλαγές είναι ευπρόσδεκτο».

Σίμος Αναστασόπουλος: Χρειάζεται διαφορετικό μείγμα μέτρων

Σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος αναφέρει ότι παρά το γεγονός η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού ανατρέπει την άτακτη πορεία προς την χρεωκοπία, ωστόσο τα μέτρα θα οδηγήσουν σε ύφεση και άνοδο της ανεργίας. Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται διαφορετικό μίγμα μέτρων με αναπτυξιακό πρόσημο.

Συγκεκριμένα ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρει στο Euro2day.gr: «η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης κινείται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση αφού δείχνει να καλύπτει τους όρους για παράταση της Συμφωνίας και της χρηματοδότησης και να αποτρέπει την άτακτη πορεία προς τη χρεωκοπία. Από την άλλη πλευρά τα προτεινόμενα μέτρα ρίχνουν το βάρος στην ιδιωτική οικονομία με νέους φόρους και αυξήσεις εισφορών που είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε ύφεση και άνοδο της ανεργίας. Μια πρόταση με διαφορετικό μίγμα μέτρων και αναπτυξιακό πρόσημο θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις και θα οδηγούσε σε βιώσιμη λύση, σε κάθε περίπτωση πάντως μια Συμφωνία είναι μακράν προτιμότερη από τη μη Συμφωνία που θα οδηγήσει σε απαξίωση της οικονομίας και φτωχοποίηση της Ελλάδας.»

Οι θέσεις ΕΒΕΑ και ΕΣΕΕ

Λάβρος κατά του πακέτου μέτρων της Κυβέρνησης εμφανίσθηκε με επίσημες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος εκτιμά πως «οι ελληνικές προτάσεις, έστω κι αν αποτελούν προϊόν έντονων πιέσεων από μέρους των πιστωτών της χώρας, θα αποφέρουν ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία και την αγορά».

«Τα μέτρα», σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «είναι άκρως υφεσιακά, καθώς συνιστούν μια άγρια φοροεπιδρομή, κυρίως στις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% σε 29% σε συνδυασμό με την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% είναι βέβαια ότι θα οδηγήσουν σε σωρεία νέων λουκέτων στην αγορά, με θύματα και αυτήν τη φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημειώνει ότι και οι ισχυρότερες επιχειρήσεις, τιμωρούνται με επιπρόσθετο φόρο 12% στα κέρδη τους, ενώ εκτιμά ότι βαρύ θα είναι και το πλήγμα στην απασχόληση, από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που θα αποτελέσουν ισχυρό αντικίνητρο για νέα προσλήψεις.

Ο κ. Μίχαλος καλεί την Κυβέρνηση, έστω και την τελευταία ώρα, να αναθεωρήσει τις θέσεις της αυτές που βάλλουν κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας και να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, στην κατεύθυνση κυρίως της πάταξης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού της κρατικής σπατάλης, όπου υπάρχει.

Ωστόσο ο ίδιος στην επίσημη δήλωση του καταλήγει ότι «η Επιμελητηριακή Κοινότητα, επαναλαμβάνει ότι θέση της εξακολουθεί να παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους από μια καταστροφική ρήξη, αλλά θα συνεχίσει να επιζητεί και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, ώστε αυτή η συμφωνία να αποδώσει καρπούς για την οικονομία και την κοινωνία και να μην σύρει την χώρα βαθύτερα στην ύφεση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι «η τελική ευθεία επίτευξης μίας συμφωνίας σίγουρα βάζει ένα φρένο στις "ιερεμιάδες" περί επικείμενης καταστροφής και στους λεονταρισμούς περί ρήξης.» Σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το κλειδί φαίνεται να μπήκε στην κλειδαριά και μένει να το γυρίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ώστε αφενός να κλειδώσει τη συμφωνία και αφετέρου να ξεκλειδώσει κεφάλαια 35 δις. ευρώ για την Ελλάδα».

Σχετικά με την ελληνική πρόταση και το πακέτο των μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει: «Πολλές από τις προβλέψεις της συμφωνίας επισωρεύουν επιπλέον οικονομικά βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διατηρούν ένα καθεστώς λιτότητας και υπερφορολόγησης, που θα δυσκολέψει την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού ως γνωστό, η αγορά εκτός από κλίμα χρειάζεται και χρήμα». «Αναμφισβήτητα» αναφέρει ο κ. Κορκίδης, «τα ισοδύναμα μέτρα των 8 δισ. ευρώ, που συμπεριλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση, είναι πολύ βαρύς λογαριασμός για τη μεσαία τάξη της χώρας».

«Από την άλλη πλευρά, όμως, η διευθέτηση της μεγάλης εκκρεμότητας περί παραμονής στην Ευρωζώνη, μας δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης και να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της αγοράς», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

ΒΕΘ: Έρχεται ανελέητη φοροεπιδρομή και βαθύτερη ύφεση

Η εξοντωτική πρόταση της κυβέρνησης και η άτεγκτη στάση των εταίρων οδηγούν τη χώρα εκ νέου στην ύφεση, σχολιάζει από τη μεριά του ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Μετά από πολύμηνη, χωρίς ουσιαστικό όφελος για την ελληνική κοινωνία, διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών ήρθε η σκληρή ώρα του ιδιαιτέρως φουσκωμένου λογαριασμού», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης, μπορεί να αποτελούν απόρροια των πιέσεων των πιστωτών, ωστόσο θα βυθίσουν την ελληνική οικονομία σε τέλμα, επιφέροντας τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που όλοι μας προσδοκούσαμε».

Προειδοποιεί μάλιστα ότι η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% σε 29% σε συνδυασμό με την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% θα οδηγήσουν σε νέα λουκέτα και στην αύξηση της ανεργίας, ενώ κάνει λόγο και για τιμωρητική κίνηση κατά των επιχειρήσεων με κέρδος άνω από 500.000 ευρώ, για τις οποίες η κυβέρνηση προτείνει την επιβολή έκτακτης εισφοράς 12%.

«Έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα που να μην βάλλουν κατά του επιχειρείν, το οποίο ναι μεν επιθυμεί να στηρίξει τις προσπάθειες ωστόσο έχει και αντοχές, οι οποίες έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Οι πολιτικές που προτείνονται πρέπει να μπορούν να αποφέρουν καρπούς και όχι να οδηγούν τη χώρα σε μία ζωή χωρίς... αύριο και ελπίδα», καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Προβληματισμός στους εξαγωγείς 

Προβληματισμό δημιουργεί η προοπτική επιβολής νέων βαρών σε επιχειρήσεις και πολίτες σημειώνει στο Euro2day.gr ο Νικόλαος Αρχοντής Chief Operations Officer (COO) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων
(ΠΣΕ) ο οποίος εκτιμά ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε μία συμφωνία θα άρει σε έναν βαθμό το πέπλο της αβεβαιότητας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «σε όλα τα χρόνια της κρίσης, οι Έλληνες Εξαγωγείς βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία παγίδα ρευστότητας, που αποτελεί και το κυρίαρχο πρόβλημα για τον κλάδο. Σε αυτή την παγίδα προστέθηκαν τους τελευταίους μήνες οι συμπληγάδες της αβεβαιότητας, από τη μία πλευρά, και της προοπτικής νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, από την άλλη».

Ειδικότερα ο κ. Αρχοντής σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr σημειώνει πως «εν μέσω ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας, πιέσεων από πλευράς αγοραστών ελληνικών προϊόντων και προμηθευτών της ελληνικής βιομηχανίας, συσσώρευσης οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και «παγώματος» του ΕΣΠΑ, πολλά θα κριθούν ως προς το υφεσιακό αποτύπωμα της συμφωνίας σε ορισμένα σημεία-κλειδιά: Τον τρόπο αξιοποίησης των μικρότερων πλεονασμάτων, που φέρεται να φέρνει η ενδεχόμενη συμφωνία, του «πακέτο Γιούνκερ» των 35 δισ, αλλά και της πρόσβασης της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Εφόσον τα εργαλεία αυτά αξιοποιηθούν ως προς την έμμεση έστω ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων, η χώρα κατά τον ίδιο θα έχει μία –τελευταία ενδεχομένως- ευκαιρία να μετασχηματίσει το αναπτυξιακό της πρότυπο και την οικονομία της, με την αναγκαία υποστήριξη εταίρων και δανειστών, ώστε ένα ετήσιο εισόδημα της τάξης των 30.000 ευρώ να μη θεωρείται προνομιακό και η δημιουργία κερδών εκ μέρους των επιχειρήσεων να αποτελεί υπόβαθρο επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας (και σίγουρα όχι αφορμή επιβολής έκτακτων εισφορών και χαρατσιών).

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει ο κ. Αρχοντής, δε θα υπάρχει πλέον καμία αβεβαιότητα ως προς την αρνητική προοπτική της χώρας, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Σημειώνει τέλος ότι «ο διάπλους των Συμπληγάδων από τους Αργοναύτες είχε τίμημα... Ορισμένοι λένε την πλώρη και άλλοι την πρύμνη της Αργούς. Οι περισσότεροι σήμερα συμφωνούν ότι οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της ανάκαμψης και τον κυματοθραύστη της ύφεσης...»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v