Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματισμός στους ΑΝΕΛ για τη συμφωνία

Ο ΦΠΑ στα νησιά και οι κόκκινες γραμμές που προτάσσει ο Πάνος Καμμένος. Επιφυλακτικοί οι βουλευτές του κόμματος. Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Προβληματισμός στους ΑΝΕΛ για τη συμφωνία

Στάση αναμονής μέχρι να οριστικοποιηθεί η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές και να αξιολογηθεί αυτή συνολικά, κρατούν στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ωστόσο τα πρώτα μηνύματα μετά και τη χθεσινή δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης καταδεικνύουν -αν μη τι άλλο- έντονο προβληματισμό.

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, δείχνουν επιφυλακτικοί και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Η εικόνα ασφαλώς ακόμα είναι θολή, οι τελικοί όροι της συμφωνίας άγνωστοι και οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πρώτο σοβαρό κρας τεστ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -κατά την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή- θα ήταν πρόωρη.

Σήμερα στις 2.30 το απόγευμα ο Πάνος Καμμένος θα ενημερώσει τους βουλευτές του για τις τελευταίες εξελίξεις και να τους θέσει επί τάπητος όλα τα δεδομένα.

Και μπορεί το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά να βρίσκεται στην κορυφή της ρητορικής του, ωστόσο δεν είναι το μόνο "αγκάθι" - κόκκινη γραμμή που έχει θέσει. Αναδιάρθρωση του χρέους, προφύλαξη των συντάξεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, προστασία των μισθών, επενδυτικό πακέτο, χαμηλά πλεονάσματα και απόρριψη της υπερφορολόγησης είναι μερικές από τις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες έχουν θέσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για να δεχθούν την όποια συμφωνία και που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να μπουν εκ νέου στο τραπέζι.

Ο ΦΠΑ στα νησιά

Ειδικά για το ζήτημα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που φέρεται να περιλαμβάνεται στην ελληνική πρόταση, ο κ. Καμμένος χθες το πρωί στο Mega επανέλαβε την κάθετη αντίθεσή του. Διεμήνυσε μάλιστα ότι το θέμα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στη συμφωνία, αλλά και στην κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο μέτρο κοστίζει στο κράτος συνολικά γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ και όπως έλεγε χθες στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, "δεν θα ήταν δύσκολο γι' αυτό το ποσό να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην αλλάξει". Πάντως, εξέφραζε την εκτίμησή του -και έχει τη σημασία της αυτή- πως "οι

Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για... 80 εκατομμύρια", αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για να ξεπεραστεί ο εν λόγω σκόπελος.

Επιφυλακτικοί οι βουλευτές

Οι βουλευτές του κόμματος στις τελευταίες τους δημόσιες παρεμβάσεις δεν μπορούν να κρύψουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις.

Έτσι, για παράδειγμα, η Σταυρούλα Ξουλίδου ξεκαθάρισε ότι θα παραιτηθεί αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές και ότι "δεν πρόκειται να ψηφίσω κάτι που επί 2,5 χρόνια φώναζα ότι ήταν υφεσιακό".

Επίσης, ο Κώστας Δαμαβολίτης σημείωσε ότι "ο καθένας από εμάς έχει μια υπόσταση και μια αξιοπρέπεια, την οποία ο κόσμος την αξιολογεί. Αν οι ψηφοφόροι μου δεν δεχθούν αυτοί τη συμφωνία, είναι θέμα της κοινοβουλευτικής ομάδας".

Αλλά και ο Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας χθες στον άλφα, τόνισε: "Είμαστε στα όρια της λαϊκής εντολής, ίσως και να τα έχουμε ξεπεράσει λίγο". Επεσήμανε πως "δεν νοείται να θεωρήσω φυσιολογικό το να αυξήσω τη φορολογία στις επιχειρήσεις τώρα, όπως ούτε και την αύξηση των εισφορών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το θεωρώ μη αναπτυξιακό μέτρο, θα είναι μια κακή απόφαση". Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει όταν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, απάντησε πως στηρίζει μεν την κυβέρνηση αλλά πως οι εντολείς του είναι οι ψηφοφόροι της Β΄ Περιφέρειας Πειραιά όπου εκλέγεται και οι οποίοι "έχουν περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v