Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Συμφωνία μέσα στην εβδομάδα

Πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση ο πρόεδρος της Κομισιόν. Νέο Eurogroup την Τετάρτη θα καθορίσει τις εξελίξεις. Δεν συζητήσαμε το θέμα του χρέους δηλώνει. Η συμφωνία να περάσει πρώτα από την ελληνική βουλή λέει η Μέρκελ. Πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά διαμηνύει η Λαγκάρντ.

Γιούνκερ: Συμφωνία μέσα στην εβδομάδα

Θέλησα να δώσω νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις και να εξασφαλίσω ότι όλοι οι ηγέτες ασπάζονται την ίδια γραμμή, δήλωσε ο Ντ. Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. «Οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα θετικό μήνυμα και θα εξεταστούν τις επόμενες ώρες», σημείωσε. Το Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη θα εξετάσει τα αποτελέσματα, πρόσθεσε

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τόνισε ότι οι προτάσεις που ήρθαν με μικρή καθυστέρηση δείχνουν ότι υπάρχει πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα ότι την Τετάρτη αυτή θα φανεί. Δήλωσε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση αυτή την εβδομάδα.

Απαντώντας όμως σε σχετική ερώτηση ήταν κάθετος: Δεν είναι ώρα να εξετάσουμε το χρέος.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πρότασή του περιλαμβάνει την προσφορά προς την Ελλάδα συνολικά 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα γίνουν έως το 2020. Παράλληλα, δήλωσε ότι το θέμα των capital controls δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

H δήλωση Γιούνκερ μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Θέλω να πω ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σήμερα- αν και έφτασαν με κάποια καθυστέρηση – αποτελούν ένα πολύ μεγάλο βήμα από τις ελληνικές αρχές προς την κατεύθυνση των προσδοκιών που έχουν οι τρεις θεσμοί, που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Πιστεύω ότι το Eurogroup την Τετάρτη θα παράξει αποτελέσματα τα οποία θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα, επεσήμανε.

Μέρκελ: Πρώτα από την ελληνική βουλή η συμφωνία

Από την πλευρά της η Αγκέλα Μέρκελ είπε ότι χρειάζεται εντατική δουλειά στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, αλλά υπάρχει πρόοδος. Τόνισε ωστόσο πως δεν απομένει πολύς χρόνος για μια συμφωνία με την Αθήνα.

«Όλοι είπαμε ότι η Ελλάδα θέλουμε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτό το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί μια πρόοδο αλλά έγινε σαφές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ότι είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Ο χρόνος πιέζει, θα πρέπει να δουλέψουμε με ένα πολύ συνεκτικό τρόπο» σημείωσε η γερμανίδα Καγκελάριος.

Υπογράμμισε ότι το Eurogroup πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη νέα Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Η ίδια διευκρίνισε πως δεν υπήρξε συζήτηση για την παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται για πολλά χρόνια να αποπληρώνει υψηλά χρέη. Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέος δεν συζητήθηκε σήμερα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να δούμε πάνω από όλα τι θα κάνει η ελληνική πλευρά, να δούμε αν υπάρξει αποδοχή του ελληνικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία και μετά θα συνεχιστεί η διαδικασία στα άλλα εθνικά κοινοβούλια, υπογράμμισε.

Τουσκ: Όλες οι πλευρές δεσμεύονται να βρεθεί μια λύση

Κάλεσα την Σύνοδο για να θέσω ένα τέλος στην επικίνδυνη αβεβαιότητα και να αποφύγω το χειρότερο σενάριο που σημαίνει χαοτικό και ανεξέλεγκτο Graccident, δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.

Για να γίνει αυτό έπρεπε να πετύχω δυο πράγματα. Πρώτον να προσδώσω νέο δυναμισμό στις διαπραγματεύσεις που δεν προχωρούσαν για πολύ καιρό. Με την ελληνική πρόταση σήμερα νομίζω ότι κάναμε αυτό το βήμα.

Δεύτερον να καταστήσω σαφές ότι όλοι οι ηγέτες βρίσκονται στην ίδια «πολιτική σελίδα», ότι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις για τις πιθανότητες και τα όρια, είπε ο πρόεδρος του ευρωπαικού συμβουλίου.

Ο Αλ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε για την σοβαρότητα και θέληση της Ελλάδας να εργαστεί εποικοδομητικά. Όπως έδειξαν οι τελευταίες ώρες όλα τα μέρη δεσμεύονται στο να βρεθεί μια λύση, δήλωσε ο κ. Τουσκ. 

Οι νέες προτάσεις της Ελλάδας προς τους θεσμούς είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από τους θεσμούς. Οι προτάσεις θα αναλυθούν περαιτέρω τις επόμενες ώρες, συμπλήρωσε.

Οι εργασίες τώρα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στο Eurogroup. O Aλέξης Τσίπρας και οι θεσμοί θα εργαστούν από κοινού ώστε το Eurogroup να πετύχει αποτελέσματα την Τετάρτη τα οποία θα μπορούν να παρουσιαστούν στη Σύνοδο της Πέμπτης.

Λαγκάρντ: Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά

Το κείμενο που είδαμε είναι ποιο λεπτομερές αλλά υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει τις επόμενες 48 ώρες, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βάση της νέας πρότασης. Δεν έχει τα στοιχεία που περιμέναμε αλλά εργαζόμαστε αλλά ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια εποικοδομητική πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v