Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάζει ξανά η ΕΚΤ για να εξετάσει τον ELA

Νέα διεύρυνση του ορίου της έκτακτης χρηματοδότησης αναμένεται να εγκρίνει το ΔΣ της ΕΚΤ σε συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα ή αύριο. Συνεχίστηκαν και σήμερα οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες. Ερωτήματα για το πραγματικό ύψος του ποσού.

Συνεδριάζει ξανά η ΕΚΤ για να εξετάσει τον ELA

Σε μία ακόμη έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές θα αποφασίσει τις επόμενες ώρες νέο «άνοιγμα» του ELA.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσον υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη συμφωνία. Εξ ου και η ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχει ρευστότητα ανά πάσα στιγμή.

Πίεση για την παροχή επιπλέον ρευστότητας προκαλούν οι αυξημένες εκροές καταθέσεων, οι οποίες σήμερα έφθασαν, με βάση τις πληροφορίες, κοντά στο 1,4,- 1,5 δισ. ευρώ.Υπάρχουν ωστόσο άλλες πληροφορίες που κατεβάζουν το ποσό στα 600 εκατ. ευρώ. 

Η κατάσταση περιπλέκεται μετά την συνέχιση της αβεβαιότητας για το επόμενο 48ωρο όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Ωστόσο, ο επικεφαλής του eurogroup τόνισε ότι οι προτάσεις αποτελούν μία καλή βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση με στόχο την συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άνοιξε την ρευστότητα του ELA σήμερα το πρωί κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Εuro2day.gr . Στις 17 Ιουνίου η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 84,1 δισ. ευρώ, και κατά επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v