Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικά σήματα ξεκινά η Σύνοδος

Συνεδρίαση εξπρές για το Eurogroup καθώς οι ελληνικές προτάσεις αποτιμώνται ως «θετικό βήμα» αλλά πρέπει να εξεταστούν από τους θεσμούς. Νέα συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ εντός της εβδομάδας. Οι ηγέτες μπορεί να καταλήξουν σε δικά τους συμπεράσματα λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Με θετικά σήματα ξεκινά η Σύνοδος

Οι θεσμοί θα εξετάσουν τις ελληνικές προτάσεις και θα καταλήξουν σε εισήγηση προς το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει ξανά αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Dombrovskis αλλά και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αμέσως μετά την σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μέσω twitter έστειλε το μήνυμα ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι καλοδεχούμενο βήμα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά με τους θεσμούς. O ίδιος πρόσθεσε ότι θα το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. "Χρειαζόμαστε ένα deal την τρέχουσα εβδομάδα", τόνισε

Από την πλευρά του, στη συνέντευξη τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «Είχαμε μια σύντομη συνεδρίαση. Οι νέες προτάσεις της Αθήνας ήρθαν σήμερα το πρωί. Χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για να εξεταστούν από τους θεσμούς. Είχαμε μια πρώτη εικόνα αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά».
«Πρέπει να εξεταστούν τα στοιχεία και οι αριθμοί αλλά και να εξετάσουμε τα prior action που έχουν τη σημασία τους», συμπλήρωσε. Για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι αυτά είναι που μας δείχνουν πώς πρέπει να κινηθούμε αλλά και τι πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά σε επίπεδο εφαρμογής.

Αν όλα πάνε καλά το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά αυτή την εβδομάδα προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι οι προτάσεις είναι «καλή βάση» για δουλειά. "Πρέπει να ελέγξουμε τα στοιχεία για να δούμε που είμαστε" είπε και πρόσθεσε πως "ο Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να συνεργαστούν με την ελληνική πλευρά".

Απαντώντας σε ερώτηση ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι προτάσεις είναι ευρείες και αναλυτικές αλλά πρέπει να εξεταστεί αν οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς για αν εξασφαλίσουν την ανάκαμψη. Εκανε λόγο για μια δυο ημέρες που θα απαιτηθούν για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σημείωσε ότι υπήρξαν δυο εκδοχές της ελληνικής πρότασης, με μικρές αλλαγές στη δεύτερη.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι οι ηγέτες έχουν πάντα το δικαίωμα να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα, αλλά η ροή των πραγμάτων είναι να προηγηθεί το Eurogroup.

O Aντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόσβικς δήλωσε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα κινούνται σε γενικές γραμμές με αυτά που θέλουν οι θεσμοί.

H ανακοίνωση του Eurogroup

«Η νέα εκδοχή του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσαν οι ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί πριν από την συνάντηση του Eurogroup, έγινε ευρέως αποδεκτή από τους υπουργούς Οικονομικών και θεωρήθηκε ένα θετικό βήμα στην διαδικασία.

Το Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίσουν να αναλύουν την νέα πρόταση και να εργαστούν από κοινού με τις ελληνικές αρχές σε μια λίστα προαπαιτούμενων δράσεων, με την προοπτική της επίτευξης συμφωνίας στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Το Eurogroup μπορεί να πραγματοποιήσει άλλη μια συνάντηση αργότερα αυτήν την εβδομάδα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v