Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις σε τρία επίπεδα από τον Σαμαρά

Τα τετ α τετ για το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο και τα ισοδύναμα μέτρα απέναντι στην «φοροκαταιγίδα». Νέες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ. Αγωνία για το αποτέλεσμα των σημερινών διαβουλεύσεων κυβέρνησης και δανειστών.

Κινήσεις σε τρία επίπεδα από τον Σαμαρά

«Έστω τώρα, η κυβέρνηση ας αναλογιστεί τις συνέπειες μιας ρήξης». Με αυτήν τη φράση, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ εξέφραζε χθες την αγωνία του για την έκβαση των σημερινών συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, οι οποίες εν πολλοίς θα κρίνουν το μέλλον της χώρας.

Όπως λένε στη Συγγρού, τα πάντα δείχνουν ανοιχτά και η όποια εξέλιξη θα καθοριστεί από τη βούληση της ελληνικής πλευράς για θετική ή μη κατάληξη της διαπραγμάτευσης. «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε ανυπολόγιστη καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά στο χθεσινό άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Αντώνης Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της ΝΔ για αδιατάρακτη πορεία της χώρας εντός της Ε.Ε.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση φοβούνται «για τα χειρότερα», ενδεχόμενη δηλαδή ρήξη λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης και αφήνουν αιχμές για το τι πραγματικά επιζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις συνομιλίες, τη συμφωνία ή το ναυάγιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του, αν και σε μεγάλο βαθμό αυτές θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της βραδινής Συνόδου Κορυφής. Μέχρι την τελευταία στιγμή πάντως θα επιμείνει στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, υπό τους όρους η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική της υπερφορολόγησης και των υφεσιακών μέτρων. Και αυτή η πρόταση αφορά όλους, τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση, ως η μόνη πρωτοβουλία, κατά τον κ. Σαμαρά, που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο.

Ήδη πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ κινείται σε τρία επίπεδα:

- Σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος έχει έτοιμη λίστα ισοδυνάμων μέτρων, τα οποία πιθανόν, ανάλογα και με τις εξελίξεις, να τεθούν επί τάπητος τις επόμενες μέρες αντί της «φοροεπιδρομής» που έχει προαναγγελθεί. Ο κ. Σαμαράς πριν από λίγες μέρες κοστολόγησε τη ζημιά που προκαλείται από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στα 800 εκατομμύρια ευρώ το μήνα και με συγκεκριμένους αριθμούς σκοπεύει να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα. Με τις αναπτυξιακές προτάσεις που προτείνουν, όπως λένε στη Συγγρού, θα μπορέσει η οικονομία «να επανέλθει στις ράγες που βρισκόταν πριν από τον εκτροχιασμό της», με έμφαση να δίνεται στους μικρούς και μεσαίους, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα.

- Στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης που επιζητά, ο Αντώνης Σαμαράς κινείται προς την προσπάθεια σχηματισμού του περίφημου φιλοευρωπαϊκού μετώπου, με άνοιγμα στο χώρο του κέντρου. Εκεί εντάσσεται το ραντεβού της Παρασκευής με τον Κώστα Σημίτη, ενώ ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιήσει, εκτός απροόπτου, και με τον Λουκά Παπαδήμο, ίσως και με άλλους πολιτικούς που κινούνται σε άλλους ιδεολογικούς χώρους από τη ΝΔ. Ακολούθως, δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να επιδιώξει επαφές με τη Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και ενώ το σενάριο σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή παραμένει υπαρκτό.

- Στα μέσα της εβδομάδας ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Στο περιθώριο αυτής, αναμένεται να έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με συνεργάτη του, «όπως πάντα ο Αντώνης Σαμαράς στο εξωτερικό θα φορά τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος και θα κάνει τα πάντα για να προασπίσει το συμφέρον της».

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος επιστρέφει με ενεργό ρόλο στη ΝΔ, ως μέλος της επικοινωνιακής ομάδας του κ. Σαμαρά. Η σχέση των δυο έχει διαταραχθεί έντονα κατά το παρελθόν, με βαριές μάλιστα κουβέντες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου επί Κώστα Καραμανλή, ωστόσο η κατάσταση δείχνει να έχει εξομαλυνθεί και ήδη έχουν συναντηθεί δύο φορές στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v