Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση «εδώ και τώρα» ζητούν οι τραπεζίτες

ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεχή επικοινωνία με στόχο την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Συνεδριάζει το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας για τον ELA. Πόσες καταθέσεις αναμένεται να σηκωθούν σήμερα. «Συμφωνείστε άμεσα», λένε οι τραπεζίτες.

Λύση «εδώ και τώρα» ζητούν οι τραπεζίτες

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών όσον αφορά τις σημερινές εκροές καταθέσεων δεδομένου ότι τα αιτήματα που έχουν δεχθεί από τους πελάτες του αγγίζουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, το 1 δισ. ευρώ, εξού και η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ με στόχο την παροχή νέας ρευστότητας μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού (ELA).

Τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχισθεί και τα επόμενα 24ωρα και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία. «Σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής πρέπει να βγει 'λευκός καπνός', τουλάχιστον ως προς την σύγκλιση των προτάσεων με στόχο εντός των επόμενων 24ωρων, την επικύρωση της συμφωνίας», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζίτης και προσθέτει: «Το σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Καλώ, επίσης, τους καταθέτες να επιδείξουν ψυχραιμία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποδείξει τις τελευταίες ημέρες ότι θα στηρίζει με επιπλέον ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες μέχρι να τα βρουν η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί στο διηνεκές. Γι αυτό χρειάζεται σήμερα να βγουν με συμφωνία, ή ενδείξεις για αυτήν, από την Σύνοδο Κορυφής».

Οσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το συμβούλιό της αποφάσισε την Παρασκευή το μεσημέρι την παροχή έξτρα ρευστότητας 1,8 δισ. ευρώ όταν την ίδια ημέρα έφυγαν καταθέσεις 1,3 δισ. ευρώ. Σήμερα, λοιπόν, καλείται στις 11.30 να αποφασίσει εκ νέου το άνοιγμα του ELA, ενώ η περαιτέρω στάση της θα καθορισθεί από τις εξελίξεις του σημερινού Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

Τρομάζουν τα αιτήματα

Η αποτυχία σύγκλισης της κυβέρνησης και των εταίρων στο Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης αποδείχθηκε ιδιαίτερα κοστοβόρα για τις ελληνικές τράπεζες. Την Παρασκευή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr οι Έλληνες καταθέτες σήκωσαν από το τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Τα αιτήματα για σήμερα υπολογίζονται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο 1 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζεται η «αυθόρμητη προσέλευση» της τελευταίας στιγμής.

«Ο χρόνος τελείωσε. Δεν μπορεί να φεύγει από τις τράπεζες 1 δισ. ευρώ την ημέρα. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της συμφωνίας καταστρέφει την ψυχολογία του κόσμου και φέρνει το ατύχημα πιο κοντά», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας σε μία προσπάθεια να μεταφέρει το μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τραπεζικό σύστημα έχει επεξεργασθεί και διάφορα εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης σε περίπτωση μη συμφωνίας. Ωστόσο, κανένας δεν σκέφτεται καν το ενδεχόμενο εφαρμογής τους, διότι θα προκαλέσει ζημιά στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v