Πούτιν: Σημαντικός εταίρος στην Ευρώπη η Ελλάδα

Στην υπογραφή μνημονίου οικονομικής συνεργασίας ως το Νοέμβριο προσανατολίζονται Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας. Οταν χρωστάς, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, σημείωσε με νόημα ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια της συνάντησης.

Πούτιν: Σημαντικός εταίρος στην Ευρώπη η Ελλάδα
Με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην Αγ. Πετρούπολη. Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας που δίνουν οι Ρώσοι στις επαφές φαίνεται από το γεγονός ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μισή ώρα και τελικά κράτησε μιάμιση.

Ο πρωθυπουργός στην εναρκτήρια εισήγησή του έκανε λόγο για την εκπόνηση ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε πως "υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών ένας από αυτούς το έτος Ελλάδας – Ρωσίας το 2016 και η δυνατότητα από τώρα έως τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε για την ανάπτυξη των σχέσεων μας".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι η εποχή των προκλήσεων και πρόσθεσε:

"Νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία, οικονομική ανάπτυξη, διαμόρφωση σταθερού περιβάλλοντος στην περιοχή μας".

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος καλωσορίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εταίρο της χώρας του στην Ευρώπη και πρόσθεσε:

"Χαίρομαι που έχουμε σταθερές και συνεχείς επαφές σε όλα τα επίπεδα. Αλλά για τους γνωστούς λόγους οι εμπορικές σχέσεις μας τώρα ακολουθούν μια καθοδική πορεία. Το 2014 ο όγκος του κοινού μας εμπορίου μειώθηκε κατά 40%. Τον Απρίλιο για να αλλάξει η κατάσταση υιοθετήθηκε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων για το 2015 - 2016. Βεβαίως είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε στην πράξη. Χαιρετίζουμε και μια ελληνική πρωτοβουλία για να προετοιμάσουμε κοινό έγγραφο για την ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας".

Πούτιν: Οταν χρωστάς, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές

Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, σημείωσε –απαντώντας σε ερώτηση- ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν. Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο και χαίρομαι που έχουμε στενές επαφές σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς τα γνωστά προβλήματα οδήγησαν σε μείωση του όγκου του διμερούς εμπορίου κατά 40%», δήλωσε ο Βλ. Πούτιν πριν την έναρξη της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Τον Απρίλιο υιοθετήσαμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων για το 2015 – 2016 και είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά να προετοιμάσουμε ένα κοινό έγγραφο για την μεταξύ μας συνεργασία», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v