Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουσκ: To παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώνει

Σκληρό μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια διαμηνύει. Η Σύνοδος Κορυφής θα βάλει τέλος στις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει «μαγική λύση». Δεν είναι το τελευταίο βήμα, η τεχνική επεξεργασία θα γίνει από τους ΥΠΟΙΚ. Η αντίδραση του Μαξίμου.

Τουσκ: To παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώνει

Σκληρό μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε ο Ντ. Τουσκ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα.

Όπως είπε τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν οδήγησαν στον απαραίτητο συμβιβασμό και απομένουν μόλις έντεκα ημέρες για τη λήξη του προγράμματος.

Το παιχνίδι του δειλού (game of chicken) πρέπει να τελειώσει, όπως επίσης και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό.

Όπως τονίζει, στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση σε επίπεδο ηγετών.

Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι το τελευταίο βήμα. Δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση. Αυτό είναι δουλειά των υπουργών οικονομικών, τονίζει.

«Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ που αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».

Στο τέλος της μέρας αυτό μπορεί να είναι μόνο ελληνική απόφαση και ευθύνη. Υπάρχει χρόνος, αλλά μόνο μερικές ημέρες. Ας τις αξιοποιήσουμε σωστά.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε ότι συζήτησε σήμερα το θέμα της Ελλάδας με τον Μάριο Ντράγκι, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη Σύνοδο της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον Ντόλαντ Τούσκ εκτός των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης, έχουν επίσης προσκληθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Επιπλέον θα παρεβρίσκεται και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Μαξίμου: Αναμενόμενα και αχρείαστα τα τελεσίγραφα

Αναμενόμενες, προβλέψιμες και αχρείαστες επί της ουσίας χαρακτήριζε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος τις τελεσιγραφικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ.

Την ίδια στιγμή τα στελέχη της κυβέρνησης αναμένουν την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Ρωσία για να ξεκινήσει το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Αύριο θα συνεδριάσει η επιτελική ομάδα για να αποσαφηνίσει τις νέες ελληνικές προτάσεις, που θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος ενόψει του Eurogroup και της συνόδου κορυφής.

Η Αθήνα αισιοδοξεί ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί λύση, ενώ και ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όσοι επενδύουν στα σενάρια τρόμου θα διαψευστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v