Στήριξη Ντράγκι με επιπλέον ELA για τις τράπεζες

Στο 1,8 δισ. ευρώ η επιπλέον ρευστότητα που παρείχε η ΕΚΤ στον ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να καλύψει τις αυξημένες εκροές. Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αναλήψεις καταθέσεων οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκαν στην περιοχή του 1,1 – 1,2 δισ. ευρώ.

Στήριξη Ντράγκι με επιπλέον ELA για τις τράπεζες

Το «φιλί της ζωής» στις ελληνικές τράπεζες έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο αποφάσισε να χορηγήσει έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Δόθηκε επιπλέον ρευστότητα ύψους 1,8 δισ. ευρώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Euro2day.gr.

Κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδας τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και όλοι περιμένουν θετική έκβαση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Την ίδια στιγμή συνεχίσθηκε και σήμερα με εκροή καταθέσεων, η οποία σύμφωνα με τραπεζικές πηγές κινήθηκε στην περιοχή του 1,1- 1,2 δισ. ευρώ (κατά ορισμένες πληροφορίες ελαφρά υψηλότερα).

Η ένταση του φαινομένου αποδίδεται αφενός στα αιτήματα που είχαν οι τράπεζες από τους καταθέτες κατά τις προηγούμενες ημέρες αφετέρου στην αυθόρμητη προσέλευση πελατών κατά τη διάρκεια της Παρασκευής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος με το οποίο ζητούσε έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έγινε το βράδυ της Πέμπτης και η απόφαση ελήφθη στην συνεδρίαση της ΕΚΤ το μεσημέρι της Παρασκευής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει νέα σύσκεψη τη Δευτέρα. 

Εν τω μεταξύ το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και τον διαβεβαίωσε για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v