Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτό Σαββατοκύριακο, έκτακτη Σύνοδος τη Δευτέρα

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση των ΥΠΟΙΚ. Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα. Ελάχιστος χρόνος για να εξασφαλιστεί παράταση λένε Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί. Περιμένουμε ελληνικές προτάσεις. Για ανάγκη διαλόγου «με ενήλικους στο δωμάτιο», μιλά η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Καυτό Σαββατοκύριακο, έκτακτη Σύνοδος τη Δευτέρα

Λεπτά αφού ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε πως καλεί εκτάκτως τους ηγέτες της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

«Υπό το φως του αποτελέσματος του σημερινού Eurogroup, αποφάσισα να συγκαλέσω Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις 22 Ιουνίου στις 19:00 ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Είναι ώρα να συζητήσουμε επειγόντως την κατάσταση στην Ελλάδα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Πιερ Μοσκοβισί και η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν με δραματικούς τόνους για τις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για την Ελλάδα, κάτι που καθιστά επιβεβλημένη την παράταση του προγράμματος, ώστε να υπάρξει χρόνος για την υλοποίηση της συμφωνίας και τις εκταμιεύσεις.

Τόνισαν ότι θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει άμεσα νέες προτάσεις, ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία. Τα πάντα εξαρτώνται από τις εναλλακτικές προτάσεις της Ελλάδας, σημείωσαν, με τον επικεφαλής του Eurogroup να υπογραμμίζει ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. 

Ντάισελμπλουμ: Πολύ λίγη η πρόοδος

Στη συνεδρίαση του Eurogroup εξετάσαμε την κατάσταση της Ελλάδας. Δυστυχώς, πολύ λίγη πρόοδος έχει γίνει στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας και δεν υπάρχει ορατότητα για συμφωνία, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου υπήρχε ευελιξία σε δυο τομείς: πρώτον στο δημοσιονομικό, δεδομένης της κατάστασης στην οικονομία και δεύτερον, στα επιμέρους μέτρα που θα παρουσίαζε η Ελλάδα σε αντικατάσταση άλλων μέτρων που υπήρχαν στο MoU. 

Δυστυχώς, τόνισε, πολύ λίγα μέτρα έχουν δοθεί και έχουν κριθεί αξιόπιστα ώστε να μπορούν να μπουν σε μια συμφωνία.

Στείλαμε το ισχυρό μήνυμα στην Αθήνα να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει λίγος χρόνος για να συμφωνηθεί η παράταση. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο, ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστη. Το πρόγραμμα τελειώνει στα τέλη του μήνα. Υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες και μένει πολύ λίγος χρόνος, τόνισε.

Η παράταση του προγράμματος

Ερωτηθείς για τις αναφορές περί παράτασης του προγράμματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει υλοποίηση μιας συμφωνίας με την Ελλάδα και εκταμιεύσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου.  

Δεν συζητήθηκε τι μορφή θα μπορούσε να έχει αυτή η παράταση. Εάν υπάρξει μια συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος ώστε να υπάρξει χρόνος για τις εκταμιεύσεις, τόνισε.

Ισως υπάρξουν νέα βήματα τις επόμενες ημέρες, με αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά. Το αν θα υπάρξουν λύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα στείλει αξιόπιστες προτάσεις, συμπλήρωσε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι "είναι ακόμα δυνατόν να υπάρξει συμφωνία που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη", προσθέτοντας πως "είμαστε προετοιμασμένοι και για άλλες λύσεις, αλλά δεν είναι οι προτιμώμενες". 

Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια 

Οι Ελληνες δικαιούνται μια δίκαιη συμφωνία ώστε η χώρα να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία χωρίς να είναι έτοιμοι για δύσκολα μέτρα, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μην παραπλανά τους πολίτες, υπογράμμισε. 

Συμπλήρωσε δε ότι εάν δεν είναι δυνατή η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, «είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», αν και δεν είναι τα προτιμητέα.

Ερωτηθείς για τις εκροές καταθέσεων, υπογράμμισε ότι "εάν οι Ελληνες σηκώνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, σημαίνει ότι είναι πολύ ανήσυχοι για το τι θα φέρει το μέλλον. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε".

Μοσκοβισί: Η μπάλα στο γήπεδο της Αθήνας

Ξέραμε όλοι ότι θα είναι δύσκολη η συζήτηση, είπε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλάμε πέντε μήνες με την ελληνική κυβέρνηση για να έχουμε μια ισχυρή ελληνική οικονομία. Αυτό όμως σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μείνει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις. Είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ενωμένο το ευρώ.

Κάναμε κάποια πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά τη Ρίγα αλλά τις τελευταίες δυο εβδομάδες βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, υπογράμμισε ο επίτροπος.

Οι προτάσεις που έγιναν από τους θεσμούς είναι εύλογες και προσφέρουν πολύ μικρότερα πλεονάσματα. Περιμέναμε αξιόπιστες εναλλακτικές από την Αθήνα αλλά δεν τις λάβαμε. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.

Υπάρχει λίγος χρόνος, η κατάσταση είναι δύσκολη και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, συνέχισε. Κάνω έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Συντάσσομαι με τον Γερούν στην αποστολή του μηνύματος.

Στην Κομισιόν είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μέρα και νύχτα για να φτάσουμε σε συμφωνία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά πρέπει να γίνει, κατέληξε ο επίτροπος.

Λαγκάρντ: Τέσσερις οι προϋποθέσεις

«Θέλω να τονίσω μερικά πράγματα γιατί συμφωνώ με την πλευρά της Ευρώπης: Περιμένουμε προτάσεις. Καταθέσαμε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και περιμένουμε. Πρέπει να είναι σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις γιατί το ΔΝΤ δανείζει τα χρήματα 188 χωρών», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της Κομισιόν. 

«Στις συζητήσεις είμαστε πάντα ευέλικτοι. Όλα αυτά τα χρόνια δείξαμε ευελιξία. Δεν πήραμε ποτέ ακριβώς αυτό που προέβλεπε η κάθε αξιολόγηση, υποστήριξε και έθεσε τέσσερα κριτήρια για τη συνέχεια:

Α) Πρέπει να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους
Β) Να υλοποιηθούν τα μέτρα
Γ) Να υπάρχει χρηματοδότηση
Δ) Ευελιξία από τους θεσμούς, υλοποίηση από την Αθήνα.

Οσο μικρότερη είναι η προσαρμογή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η χρηματοδότηση. Περιμένουμε, επανέλαβε, ο χρόνος είναι λίγος. Τα στελέχη μας είναι έτοιμα να δουλέψουν μέρα και νύχτα.

Η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι "είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να αποκατασταθεί ο διάλογος με ενήλικους στο δωμάτιο".

Ρέγκλινγκ: Ως τις 30 Ιουνίου τα 10,9 δισ. 

Ο επικεφαλής του ΕSM υπογράμμισε ότι το Ταμείο Διασώσεων έχει αυτή τη στιγμή το 40% του ελληνικού χρέους και ως εκ τούτου, είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.

Εκανε ειδική αναφορά στα 10,9 δισ. που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι τα λεφτά αυτά είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου. Αν δεν υπάρξει παράταση του προγράμματος, δεν θα υπάρχουν αυτά τα λεφτά, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v