Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσθετες βελτιώσεις μελετά η κυβέρνηση

Γιούνκερ-Τσίπρας έσπασαν τον πάγο, ενώ οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν διαρκώς και πιέζουν για λύση. Οι συντάξεις και οι (νέες) αμυντικές περικοπές στο επίκεντρο. Eurogroup και Bundestag συζητούν σήμερα για την Ελλάδα με τον πρωθυπουργό «τιμώμενο ξένο ηγέτη» στο ρωσικό Οικονομικο Φόρουμ.

Πρόσθετες βελτιώσεις μελετά η κυβέρνηση

Η χαραμάδα επαναπροσέγγισης για την οποία μιλούσαν κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές, εμφανίσθηκε χθες. Μένει να επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις ότι στα αμέσως επόμενα 24ωρα θα γίνει άνοιγμα για να «περάσει» η συμφωνία.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τηλεφώνησε τελικά στον Αλέξη Τσίπρα (προς επιβεβαίωση των αποκλειστικών πληροφοριών του Euro2day.gr) «και το ψυχρό κλίμα των τελευταίων ημερών ζέστανε κάπως» στα δέκα λεπτά της συζήτησής τους.

Κατά τις πληροφορίες, θα τα ξαναπούν αναλυτικά το Σαββατοκύριακο αφού σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, οπότε η κυβερνητική ομάδα διαπραγμάτευσης εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου μέχρι τότε να τροποποιήσει εκ νέου (ελαφρώς) την ελληνική πρόταση.

Επικεφαλής της προσπάθειας θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος, για τον λόγο αυτό, δεν συνοδεύει τον κ. Τσίπρα στη Ρωσία.

Πιέσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Η κυβέρνηση αναζητεί ήδη την περίφημη «σοβαρή κίνηση» που της ζητούν οι λιγότερο σκληροί εκ των δανειστών και ο αμερικανικός παράγοντας που παρεμβαίνει κάθε ημέρα και πιο έντονα πιέζοντας για την εξεύρεση λύσης: ήδη από χθες βρίσκεται για επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Αμάντα Σλόουτ, η οποία στη συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επανέλαβε την «προειδοποίηση» του Λευκού Οίκου ότι ένα οριστικό ναυάγιο θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία...

Από πλευράς Ευρωπαίων ηγετών, σε ρόλο διαμεσολαβητή βρέθηκε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, καθώς της συνάντησής του στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα προηγήθηκε, κατά τις πληροφορίες, επικοινωνία του με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Η επιμονή του κ.Φάιμαν στην ανάγκη «να μη μειωθούν οι πολύ μικρές συντάξεις, οι περιορισμένες συντάξεις» έδειξε την επιμονή των ευρωπαίων εταίρων στο ψαλίδισμα των... υπολοίπων και, κυρίως, των υψηλών επικουρικών.

Δεν πληρώνουν οι Γερμανοί τους Ελληνες

Προς το παρόν, το Μαξίμου απαντά αρνητικά σ΄ αυτό το ενδεχόμενο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του κ. Τσίπρα να αφιερώσει στις συντάξεις το σημερινό του «άρθρο γνώμης» στην γερμανική Tagesspiegel, με τίτλο «Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν τους Ελληνες».

Απευθύνοντας στην ουσία... διάγγελμα προς τους Γερμανούς πολίτες (που εμφανίζονται εχθρικοί απέναντι στα ελληνικά αιτήματα) ο πρωθυπουργός επικαλείται αριθμούς και στατιστικά δεδομένα για να τους αποδείξει ότι ο Ελληνας συνταξιούχος δεν έχει περισσότερες αποδοχές από τον Γερμανό ούτε αποχωρεί νωρίτερα από την εργασία.

Το βασικότερο επιχείρημα πάντως είναι αυτό που χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά και στις διαπραγματεύσεις: ότι οι δαπάνες για συντάξεις σε σχέση με το ΑΕΠ εμφανίζονται μεγαλύτερες από πριν την κρίση επειδή μειώθηκε το ΑΕΠ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πρόβλημα ελλείψει εισφορών, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανεργίας (25% στον γενικό πληθυσμό και 50% στους νέους) και των μειωμένων μισθών.

Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν λείπουν και στελέχη της κυβέρνησης που δεν απορρίπτουν «μικρές μειώσεις σε υψηλές συντάξεις», κυρίως επικουρικές, ως ένδειξη ειλικρινούς πρόθεσης να ξεκλειδώσει η συμφωνία...

«Αντάρτικο» Καμμένου στις αμυντικές περικοπές

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο θέμα της περαιτέρω μείωσης των αμυντικών δαπανών – στα 450 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. που ήδη πρότεινε η κυβέρνηση.
Εν προκειμένω, η αντίδραση προέρχεται από τον υπουργό Αμυνας κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

«Ποτέ δεν μιλήσαμε για νέες περικοπές», δήλωσε από το Παρίσι χθες. Ενώ παραπέμποντας στα γνωστά σκάνδαλα διαφθοράς ή στις «γκρίζες» υποθέσεις στα εξοπλιστικά, ζήτησε από τους δανειστές «αν θέλουν εξοικονόμηση χρημάτων από την Άμυνα, δεν έχουν παρά αύριο το πρωί να παραδώσουν τον κ. Χριστοφοράκο στις ελληνικές Αρχές».

Τα «περιθώρια για νέες περικοπές» πάντως αναζητώνται, ενώ το θέμα φέρεται να εντάσσεται και στις συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά.

Στην Αγία Πετρούπολη

Οι νέες προσπάθειες θα εξελίσσονται με φόντο... το Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη που ξεκινά σήμερα, με τον κ.Τσίπρα να μετέχει ως τιμώμενος ξένος ηγέτης του Κρεμλίνου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Ήσυχος, και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στελέχη της κυβέρνησης, και πολυπληθής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Παρά τις δηλώσεις και τα ...μισόλογα, το θέμα του περίφημου αγωγού θα τεθεί μεν, ωστόσο δεν αναμένεται η υπογραφή επίσημης συμφωνίας. Από πλευράς Αθήνας γίνεται λόγος για ένα «μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας», ενώ ο βοηθός επί διεθνών ζητημάτων του Ρώσου προέδρου δήλωσε ότι οι Πούτιν-Τσίπρας θα συζητήσουν (σήμερα) «την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου που θα διερχεται από ελληνικό έδαφος».

Η σημειολογία είναι ισχυρή έτσι κι αλλιώς, καθώς οι ελληνο-ρωσικες συνομιλίες θα εξελίσσονται την ώρα που το Eurogroup θα αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και η Ανγκελα Μέρκελ θα ενημερώνει το Γερμανικό κοινοβούλιο για «το ελληνικό ζήτημα»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v