Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: Προειδοποιεί για κίνδυνο στις αγορές από Ελλάδα

Η Ελλάδα και οι δανειστές πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, υποστήριξε η Janet Yellen. Πιθανό το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων και για την αμερικάνικη οικονομία, αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, προειδοποίησε.

Yellen: Προειδοποιεί για κίνδυνο στις αγορές από Ελλάδα

Αν δεν υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα θα υπάρξει αντίκτυπος στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την διήμερη συνεδρίαση της Fed η Janet Yellen. 

«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία βλέπω το ενδεχόμενο για διαταραχές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ευρωπαϊκό οικονομικό outlook και τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές» προειδοποίησε.

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξε πως αν υπάρξουν επιπτώσεις από την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικονομία, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν φαινόμενα διάχυσης και στην αμερικάνικη οικονομία. «Οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένη άμεση έκθεση μέσω του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών καναλιών. Ωστόσο είναι βέβαιο πως αν υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης ή στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, θα μπορούσε να υπάρξει διάχυση και στις ΗΠΑ που θα επηρέαζε και τις δικές μας προοπτικές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια τόνισε πως δυστυχώς η Ελλάδα και οι δανειστές πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την εξεύρεση λύσης. 

Υπερβολική η έμφαση στην πρώτη αύξηση

Η κ. Yellen σημείωσε πως δεν πρέπει να υπερτιμάται η σημασία της πρώτης αύξησης των επιτοκίων, τονίζοντας πως ακόμα και μετά την πρώτη κίνηση προς τα πάνω η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική.

«Η Fed συνεχίζει να κρίνει ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα είναι κατάλληλη όταν δει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και είναι εύλογα αισιόδοξη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» πρόσθεσε. «Στην συνεδρίαση μας που έληξε σήμερα, η FOCM κατέληξε ότι οι συνθήκες αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμα».

Στην συνέντευξη τύπου η κ. Yellen ανέφερε ότι η επιτροπή θα αποφασίσει πότε θα κάνει την πρώτη αύξηση ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία που θα έχει σε κάθε συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v