Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Δεν αναμένω συμφωνία στο Eurogroup

O υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς της εταίροι πρέπει να επιτύχουν μια συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κράτους. Ο ίδιος τόνισε ότι θα συζητήσει με οποιοδήποτε εκπρόσωπο των θεσμό έχει να προτείνει λύσεις.

Βαρουφάκης: Δεν αναμένω συμφωνία στο Eurogroup

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε την Τετάρτη πως δεν θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup, μετά από συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ. κ. Άνχελ Γκουρία.

«Αύριο θα στήσουμε το σκηνικό για αυτό που θεωρούμε ότι είναι το πολιτικό και το ηθικό μας καθήκον και αυτό είναι να φτάσουμε σε μια συμφωνία γρήγορα, πολύ γρήγορα με τους εταίρους μας και τους θεσμούς» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup, απάντησε: «Δεν το πιστεύω».

«Οι συναντήσεις του Eurogroup δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να φιλοξενούν νέες συζητήσεις που δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί από πριν. Δεν νομίζω ότι έχει λάβει χώρα τέτοια προετοιμασία και επίσης είναι λελογισμένη πεποίθησή μου ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.Οι συναντήσεις του Eurogroup δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να φιλοξενούν νέες συζητήσεις που δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί από πριν. Δεν νομίζω ότι έχει λάβει χώρα τέτοια προετοιμασία και επίσης είναι λελογισμένη πεποίθησή μου ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης..

Ερωτώμενος για το αν θα συζητήσει με τον κ. Γιούνκερ εφόσον παρουσιάσει νέες βελτιωμένες προτάσεις ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι θα συζητήσει με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, υπουργό Οικονομικών, καγκελάριο, πρόεδρο, πρωθυπουργό, έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλά συμφωνίες, αλλά συμφωνία λύσης αυτής της πεντάχρονης, εξάχρονης σκοτοδίνης της κρίσης χρέους και ύφεσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Όσον αφορά την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε:

Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι στην Ευρώπη έχουμε μια παράδοση ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών. Αυτήν την παράδοση εμείς, η κυβέρνησή μας, τη σέβεται απολύτως. Αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές: οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζιτών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών. Ελπίζω όλες οι πλευρές να σεβαστούν αυτή την απλή αρχή.

Συνάντηση με Γκουρία

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, οι κ.κ. Βαρουφάκης και Γκουρία συζήτησαν αρχικά κατ’ ιδίαν ενώ και κατόπιν η συνάντηση διευρύνθηκε με τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ μαζί με τους οποίους εκπόνησαν χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και από κοινού επίβλεψης μεταρρυθμίσεων που αφορούν:


* Αγορές Προϊόντων
* Χονδρικό Εμπόριο
* Κατασκευαστικό Κλάδο
* Τραπεζικό Τομέα
* ΚΕΠ Επιχειρήσεων (One Stop Shops)
* Αγορά Εργασίας
* Προμήθειες Δημοσίου
* Μηχανισμούς Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μια πάρα πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και ότι ο ΟΟΣΑ έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος στην προσπάθεια σχεδιασμού του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, αλλά και στην προσφορά βοήθειας στην υλοποίηση και την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και με τους θεσμούς. Αποτελεί μέρος της ταυτότητας αυτής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα- η οποία έχει προετοιμαστεί από την ίδια τη χώρα- και ως εκ τούτου ο ελληνικός λαός θα την υιοθετήσει με χαρά σε αντίθεση με άλλες ατζέντες στο παρελθόν, που χρησιμοποιούσαν μόνο κατ’ όνομα τη λέξη μεταρρύθμιση, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v