Mersch (EKT): Μη αναστρέψιμη η συμμετοχή στο ευρώ

Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και μπορούν να αντέξουν πιέσεις αλλά θα έχουν προβλήματα εάν κηρύξει στάση πληρωμών η κυβέρνηση, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ Klaas Knot. Η ΕΕ βρίσκει συμφωνίες ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, τόνισε για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ο Yves Mersch.

Mersch (EKT): Μη αναστρέψιμη η συμμετοχή στο ευρώ

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη και η αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα δεν προβλέπεται στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

"Θεωρούμε τη συμμετοχή στην ευρωζώνη μη αναστρέψιμη και με βάση αυτή την υπόθεση έχουν γραφτεί οι νόμοι και οι συνθήκες", δήλωσε ο Yves Mersch μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο. 

Ερωτηθείς για τα σενάρια Grexit, υπογράμμισε ότι δεν θα κάνει σενάρια για αποχώρηση χώρας-μέλους, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ένα πρόβλημα είναι "συνεργατική", να υπάρχουν συμφωνίες "ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.

Knot: Φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και μπορούν να αντέξουν πιέσεις αλλά θα έχουν προβλήματα εάν κηρύξει στάση πληρωμών η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ Klaas Knot μιλώντας στην ολλανδική βουλή.

Σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών δεν θα γίνονταν πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας. 

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους μεγάλη ποσότητα κρατικού χρέους και "αυτό θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικό σε περίπτωση στάσης πληρωμών", τόνισε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v