Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στο στόχαστρο της Κομισιόν τα μονοπώλια

Η διάσπαση των πρώην κρατικών μονοπωλίων στις τηλεπικοινωνίες σε αγορές όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία εξακολουθεί να βρίσκεται στην ατζέντα της αρμόδιας κοινοτικής επιτρόπου κ. Βιβ. Ρέντινγκ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ”Wall Street Journal”.

ΟΤΕ: Στο στόχαστρο της Κομισιόν τα μονοπώλια
Η διάσπαση των πρώην κρατικών μονοπωλίων στις τηλεπικοινωνίες σε αγορές όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία εξακολουθούν να βρίσκονται στην ατζέντα της αρμόδιας κοινοτικής επιτρόπου Βιβ. Ρέντινγκ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ”Wall Street Journal”.

Στελέχη της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα και στις άλλες αγορές ο ανταγωνισμός στις ευρυζωνικές συνδέσεις είναι περιορισμένος σε σύγκριση με τις επιδιώξεις της επιτρόπου.

Την ίδια στιγμή που στον ΟΤΕ εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά στον λειτουργικό (δύο διαφορετικές επιχειρησιακές μονάδες) ή τον δομικό (δύο διαφορετικές εταιρίες) διαχωρισμό του τηλεπικοινωνιακού δικτύου από τον τομέα υπηρεσιών, η Deutsche Telecom –που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο– θεώρησε χθες καλό να εκδώσει σχετική ανακοίνωση: ”Το κόστος διαχωρισμού του δικτύου θα είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη για τον καταναλωτή ή την αγορά”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του γερμανικού ομίλου.

Οι ανησυχίες των πρώην μονοπωλίων συνδέονται και με την πρόθεση της Ρέντινγκ να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές στις τηλεπικοινωνίες και να τις μεταφέρει σε μια πανευρωπαϊκή αρχή.

Η κοινοτική επίτροπος έχει πολλές φορές αφήσει να αιωρείται το ενδεχόμενο ενός ρυθμιστικού οργάνου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η πρόταση θα περιλαμβάνεται στο νέο πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο.

”Η ιδέα του λειτουργικού διαχωρισμού απερρίφθη από όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.” είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Παν. Βουρλούμης στην τελευταία συνάντησή του με τους δημοσιογράφους.

Από το δημοσίευμα της ”Wall Street Journal” προκύπτει ότι τα πρώην μονοπώλια συνεχίζουν να πιέζουν τις Βρυξέλλες για την απόρριψη της ιδέας περί λειτουργικού διαχωρισμού, μέσω σεμιναρίων ή εκδηλώσεων που διοργανώνει η ETNO (European Telecommunications Network Operators’ Association), οργάνωση που αντιπροσωπεύει 41 ισχυρούς ”παίκτες” της Ευρώπης.

Κύριο επιχείρημα είναι ότι στην περίπτωση που το δίκτυο τηλεπικοινωνιών διαχωριστεί από τον τομέα παροχής υπηρεσιών, δεν θα υπάρχει κίνητρο για αναβάθμιση των υποδομών.

Φ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v