Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψαλίδι 3,3 δισ. στις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού

Με βάση τις αρχικές οδηγίες, τα ανώτατα όρια των συνολικών δαπανών περιορίζονται για το 2016, στα 55,60 δισ. ευρώ από 58,89 δισ. φέτος. Στο ΠΔΕ το ανώτατο όριο μπαίνει στα 6,7 δισ. ευρώ. Θα υπάρξουν αλλαγές μετά τη διαπραγμάτευση.

Ψαλίδι 3,3 δισ. στις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού

Σημαντικά χαμηλότερα, κατά 3,3 δισ. ευρώ μπαίνει ο πήχης του ανώτατου ορίου συνολικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κάνει τις προβλέψεις του με βάση τις εκτιμήσεις του περυσινού Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2015-2018).

Το γεγονός αυτό, καθιστά παραπάνω από βέβαιη την αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων για την εκκίνηση των διαδικασιών κατάρτισης του προϋπολογισμού του επομένου έτους καθώς είναι απολύτως σαφές ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει πλέον την παραμικρή σχέση με όσα προβλέπονταν ένα χρόνο νωρίτερα. Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αξίζει να σημειωθεί, θα έπρεπε να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Μαϊου…

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας με την εγκύκλιό του σε φορείς της γενικής κυβέρνησης «η κατάρτιση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης γίνεται σύμφωνα με τους στόχους και τα συνολικά όρια δαπανών, όπως είχαν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015-2018 (ν.4263/2014).

Στο σύνολο αυτό έχουν συμπεριληφθεί και οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις αποδοχές και στις μεταβιβάσεις (επιχορηγήσεις - αποδόσεις) που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού έτους 2015 (σενάριο βάσης), το οποίο θα προσαρμοστεί στις νέες πολιτικές της περιόδου (2015-2019) σύμφωνα με τα δεδομένα (προσδιορισμός πρωτογενών πλεονασμάτων) που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Επιπρόσθετα, για τις λοιπές δαπάνες (εκτός των αποδοχών και των μεταβιβάσεων) ο προσδιορισμός των ορίων έγινε κυρίως σύμφωνα με τους στόχους που ορίστηκαν στο ΜΠΔΣ 2015-2018».

Πρακτικά λοιπόν, ο προϋπολογισμός ξεκινά να «χτίζεται» με βάση λάθος σενάρια τα οποία θα προσαρμοστούν στη συνέχεια στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Με βάση πάντως τις αρχικές οδηγίες, τα ανώτατα όρια των συνολικών δαπανών (τακτικός προϋπολογισμός και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) περιορίζονται για το 2016, στα 55,60 δισ. ευρώ από 58,89 δισ. ευρώ φέτος.

Επιμέρους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ανώτατο όριο δαπανών μπαίνει στα 6,7 δισ. ευρώ από 6,4 δισ. ευρώ φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v