Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκύκλιος για την απέλαση αλλοδαπών που έχουν εκτίσει την ποινή τους

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι αρχές θα πρέπει να τηρούν μια σειρά από διαδικασίες εντός αυστηρών χρονικών πλαισίων.

Εγκύκλιος για την απέλαση αλλοδαπών που έχουν εκτίσει την ποινή τους
Οδηγίες, στις εισαγγελικές αρχές αλλά και στους διευθυντές των φυλακών αναφορικά με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για απέλαση αλλοδαπού ο οποίος έχει εκτίσει την ποινή του αποστέλλει με εγκύκλιο που εξέδωσε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, ο αλλοδαπός μετά την έκτιση της ποινής του, δύναται να παραμείνει κρατούμενος μέχρι τρείς μήνες, μέχρι να γίνει η απέλασή του.

Όπως σημειώνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσμίας, ο αλλοδαπός απελευθερώνεται με περιοριστικούς όρους και οι διαδικασίες απέλασής του θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι αρχές θα πρέπει να τηρούν μια σειρά από διαδικασίες εντός αυστηρών χρονικών πλαισίων. Ειδικότερα:

- Η απέλαση εκτελείται άμεσα μετά την έκτιση της ποινής καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του αλλοδαπού.
- Για το αν είναι ή όχι εφικτή η απέλαση, η αρμόδια αστυνομική αρχή πρέπει να ενημερώσει τον εισαγγελέα τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα.
- Ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης πρέπει να ενημερώνει τον εισαγγελέα για την επικείμενη υφ'όρων απόλυση αλλοδαπού πέντε μήνες νωρίτερα ώστε να παραγγέλλεται στις αστυνομικές αρχές έρευνα για την απέλαση του.
- Αν τρέχει η διαδικασία απέλασης αλλά δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί, ο εισαγγελέας μπορεί να παρατείνει την κράτηση του αλλοδαπού για έναν ακόμα μήνα μετά την ολοκλήρωση της ποινής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v