Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει αδιέξοδο, θέλουμε λύση

Η κυβέρνηση δεν βάζει στο τραπέζι εκλογές ή δημοψήφισμα. Θέλουμε έντιμη συμφωνία με τους εταίρους. Ευρώπη και ΔΝΤ έχουν διαφωνίες και την... πληρώνουμε εμείς. Εχουμε σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει τα όρια στα μέτρα που προτείναμε. Δεν ζητάμε Σύνοδο Κορυφής.

Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει αδιέξοδο, θέλουμε λύση

«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αδιέξοδο. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αμοιβαία επωφελή λύση» ξεκαθάρισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο briefing των πολιτικών συντακτών. «Περιμένουμε τα επόμενα βήματα που θα γίνουν», δήλωσε, αλλά παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές.

Είδαμε το άρθρο του Οlivier Βlanchard το ΔΝΤ. Λέει ότι πρέπει να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους και η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε από τους ευρωπαίους ότι αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους αλλά μιλούν για όχι τόσο σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για να βρουν κοινό τόπο καταλήγουν στο όχι αναδιάρθρωση χρέους και σκληρές μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση προς την κυβέρνηση δηλαδή δεν έχει κανένα θετικό για εμάς στοιχείο. Θέλουν το ΔΝΤ στην υπόθεση σε όλες τις εκφράσεις του; αναρωτήθηκε.

Οχι σε εκλογές

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει μόνο πλάνο το να υπάρξει συμφωνία, είπε. Θέλουμε να κυβερνήσουμε για την επόμενη τετραετία. Η εντολή μας είναι να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία που δεν θα ανατροφοδοτεί το πρόβλημα. Σενάρια για εκλογές ή δημοψήφισμα δεν είναι στο τραπέζι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις φοβόμαστε.

Δεν συζητάμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Δεν είναι τα πλάνα μας πρόταση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός είναι σε επικοινωνία με ηγέτες. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε ποιον συνάντησε χθες η διαπραγματευτική ομάδα, αλλά επανέλαβε τα όσα είπε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης: ότι δηλαδή οι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν ότι δεν μπορούσαν να διαπραγματευτούν και γι’ αυτό η ελληνική ομάδα αποχώρησε.

Οι διαφορές στα μέτρα

Τα μέτρα που προτείναμε για το 2016 καλύπτουν το 1,9% του ΑΕΠ και επιπλέον 0,6% του ΑΕΠ με μέτρα παραμετρικά. Στα τελευταία ανήκε και η ρύθμιση των 100 δόσεων που ήδη προσέφερε 500 εκατ. ευρώ αλλά οι δανειστές δεν το δέχτηκαν. Καταθέσαμε και προτάσεις που δεν θέλαμε. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθούμε να πετύχουμε συμφωνία.

Η εθνική συνεννόηση

Οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού είναι ανοικτά. Οποιος αρχηγός κόμματος ζητήσει ενημέρωση ή συνάντηση ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί θετικά, δήλωσε. Όπως είπε ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στην Φώφη Γεννηματά για να την συγχαρεί και να δηλώσει έτοιμος να την ενημερώσει.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι στο Eurogroup της Πέμπτης. Στη σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Αναφορικά με το εάν θα γίνει νέα αντιπρόταση δήλωσε πως «σε αρκετά μεγάλο βαθμό έχουμε εξαντλήσει τα όρια, αλλά θα το δούμε».

Η ΕΚΤ δεν θα πάρει σκληρές αποφάσεις

Δεν θέλω να πιστεύω ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα πάρει μια σκληρή απόφαση τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, απάντησε αναφορικά με το τι περιμένει η κυβέρνηση της Τετάρτη. Εκανε λόγο για απίστευτη ψυχραιμία του ελληνικού λαού, και όπως είπε αυτό είναι και το βασικότερο όπλο της κυβέρνησης για να απαντήσει σε όποιο εκβιασμό γίνεται.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα πληρωθεί το ΔΝΤ αν δεν υπάρξει συμφωνία, αρκέστηκε να πει ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Υπάρχει κόστος αλλά δεν γίνεται αλλιώς

Υπάρχει κόστος στην οικονομία από την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημείωσε ότι αν είχε η κυβέρνηση πάρει υφεσιακά μέτρα η κατάσταση θα ήταν χειρότερη. Όπως είπε το βασικό είναι η έλλειψη ρευστότητας. Στόχος μας είναι να μην κινδυνεύσουν οι προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v