Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Η ρήξη δεν είναι λύση

Σε εθνική συνεννόηση με αλλαγή πολιτικής επιμένει η ΝΔ. Σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζητά ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ουσιαστική ενημέρωση» από τον πρωθυπουργό θέλει η Φώφη Γεννηματά.

Σαμαράς: Η ρήξη δεν είναι λύση

Με έντονο προβληματισμό υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση και το χθεσινό ναυάγιο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Όλοι θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα, εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές και καλούν την κυβέρνηση να επιδιώξει πάσει θυσία τη συμφωνία, προκειμένου να «αποφευχθούν τα χειρότερα». Ο πρωθυπουργός, συμφωνούν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και κάθε μέρα που περνάει επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αλλά έστω και τώρα –λένε- θα πρέπει να επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση η ρήξη.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Καστοριά, στο πλαίσιο περιοδείας του, την οποία και διέκοψε.

Ο επικεφαλής της ΝΔ προχώρησε σε μια σκληρή δήλωση: Η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Η ρήξη δεν είναι λύση για κανέναν. Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, αλλά με την προϋπόθεση αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής. Προσδιορίζουν μάλιστα ως τις «κόκκινες γραμμές» τους, αφενός την παραμονή της χώρας στο ευρώ και αφετέρου στην αναπτυξιακή της δυνατότητα, «όπως εκεί που εμείς την είχαμε φέρει», σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού. Αυτός έχει την ευθύνη για ό,τι πράξει. Εμείς του ζητάμε να μας ακούσει, αλλά η απόφαση είναι δική του», έλεγε αργά το βράδυ στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, εκφράζοντας παράλληλα την πίστη του ότι η επιθυμητή συμφωνία, ακόμα και στο παρά ένα, μπορεί να επιτευχθεί.

Προς το παρόν ο κ. Σαμαράς κρατά στάση αναμονής και δεν προτίθεται –εκτός απροόπτου- να προβεί σε κάποια πρωτοβουλία, λόγου χάρη, να ζητήσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Κάτι πάντως που ζήτησαν χθες με παρεμβάσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως και χθες συνέχισε τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό όσον αφορά τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς, επισημαίνοντας ότι «το λογαριασμό των λαθών του θα τον πληρώσουν οι πολίτες» και ότι η χώρα απειλείται να επιστρέψει στη δραχμή.

«Δεν έχουμε άλλη λύση»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζητούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα να καλέσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις. Μάλιστα, στις 2 μ.μ. ο κ. Θεοδωράκης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, κατόπιν αιτήματός του, θέτοντάς του την ανάγκη κοινής στάσης του συνόλου των κομμάτων.

«Η χώρα πρέπει να μείνει όρθια μέσα στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Περιμένουμε την υπεύθυνη αντίδραση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού.

Πεποίθηση του κ. Θεοδωράκη είναι ότι, παρά τα πολλά και σημαντικά λάθη που έχει διαπράξει η συγκυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει όλοι να δουν την επόμενη μέρα, η οποία επιβάλλεται να είναι με τη χώρα εντός της ευρωζώνης. Για το λόγο αυτό, ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε χθες πως «δεν έχουμε άλλη λύση για τα παιδιά μας από το να ψηφίσουμε συμφωνία».

«Επιτέλους ενημέρωση»

Από τα ενδιαφέροντα της χθεσινής μέρας ήταν η εκλογή της Φώφης Γεννηματά στη θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στη δήλωσή της αμέσως μετά την εκλογή της, δεν άφησε ασχολίαστες τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για «ώρα της ιστορικής ευθύνης του Πρωθυπουργού». Ο κ. Τσίπρας, κατά την Φώφη Γεννηματά, «λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα της αλήθειας, της εθνικής ομοψυχίας και ο Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς επιτέλους ουσιαστικά και πραγματικά», σημείωσε, δίνοντας το στίγμα της για το πώς σκοπεύει να κινηθεί ως η νέα επικεφαλής του ιστορικού κόμματος.

Άλλωστε και κατά τις προηγούμενες μέρες, η κ. Γεννηματά εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για εμμονή «σε λογικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία», ενώ για την πιθανή συμφωνία κυβέρνησης και εταίρων έχει διαμηνύσει ότι θα πρέπει πρώτα να τη δουν και μετά να αποφασίσουν για τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v