Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Χωρίς αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Πηγές της Κομισιόν διαμηνύουν ότι η προσπάθεια Γιούνκερ δεν στέφθηκε με επιτυχία. Χάσμα της τάξης των δυο δισ. χωρίζει τις δυο πλευρές. Παραπέμπει στο Eurogroup η Κομισιόν που ζητά περισσότερη πολιτική βούληση.

Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Χωρίς αποτέλεσμα φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες της Κομισιόν να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν υπάρχει ένα κενό το οποίο προσδιορίζει σε «μόνιμα μέτρα» ύψους έως 1% του ΑΕΠ. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ παραπέμπει σε περαιτέρω συζητήσεις με ορίζοντα το Eurogroup και ζητά περισσότερη πολιτική θέληση απ’ όλες τις πλευρές, εκτιμώντας ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί ακόμα να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνουν και πηγές της ελληνικής πλευράς, οι οποίες δηλώνουν ότι οι ζητήσεις ολοκληρώθηκαν. Το ραντεβού μεταξύ των δυο πλευρών κράτησε μόλις 45 λεπτά, ενώ η ελληνική αποστολή επιστρέφει από τις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα το Μαξίμου με non paper είχε περίπου προδιαγράψει τις εξελίξεις. Οπως ανέφερε η κυβέρνηση «δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε».

Παράλληλα, κατήγγειλε πως το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, και Και άλλο ένα 1% του ΑΕΠ από την αύξηση του ΦΠΑ. Τις δυο απαιτήσεις χαρακτηρίζει «μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης».

Κομισιόν: Περισσότερη πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δηλώνει πως ο πρόεδρος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια αυτό το σαββατοκύριακο να βρει μέσω προσωπικής επαφής των αντιπροσωπειών και σε στενή επαφή με τους εμπειρογνώμονες την Κομισιόν, την ΕΚΤ και του ΔΝΤ να βρει μια λύση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η οποία θα βοηθούσε στο να βρεθεί μια έγκαιρη θετική αξιολόγηση με το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ενώ κάποια πρόοδος σημειώθηκε οι συνομιλίες δεν στέφθηκαν με επιτυχία γιατί παραμένει ένα σημαντικό κενό μεταξύ των προτάσεων των ελληνικών αρχών και της κοινής πρότασης Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ ώστε 0,5 – 1% του ΑΕΠ ή αντίστοιχο ποσό έως δυο δισ. ευρώ σε μόνιμα μέτρα (σε ετήσια βάση).

Επιπλέον οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ανεπαρκείς και σε αυτό το πλαίσιο επιπρόσθετες συζητήσεις πρέπει να γίνουν στο Eurogroup.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με περισσότερες προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και με περισσότερη πολιτική θέληση απ’ όλες τις πλευρές η εξεύρεση λύσης μπορεί ακόμα να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία αναφέρεται η Κομισιόν αφορούν το 2016 και συγκεκριμένα 1 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και 1 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό (συντάξεις).

Δραγασάκης: Παραμένουμε σε ετοιμότητα για να κλείσουμε τη συμφωνία

Για τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μίλησε αμέσως μετά τη νέα συνάντηση της Κυριακής ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, καταλήγει ο κ. Δραγασάκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v