Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένος ο Αρειος Πάγος για το πλαφόν στις αποζημιώσεις του Επικουρικού

Διαφορετικές απόψεις στους κόλπους του Αρειου Πάγου για τη συνταγματικότητα ή μη της ρύθμισης που θέτει πλαφόν στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου. Σύντομα η απόφαση.

Διχασμένος ο Αρειος Πάγος για το πλαφόν στις αποζημιώσεις του Επικουρικού

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται προσεχώς η απόφαση του Αρείου Πάγου (Δ΄' τμήμα) ως προς τη συνταγματικότητα ή μή του πλαφόν των 6.000 ευρώ που τεθεί στις αποζημιώσεις του "Επικουρικού Κεφαλαίου" λόγω τροχαίων αδικημάτων.

Αντικείμενο της απόφασης θα αποτελέσει επίσης η συνταγματικότητα ή μή της αναδρομικής ισχύς του.

Επί του παρόντος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι απόψεις των αρεοπαγιτών διίστανται.

Ο αρεοπαγίτης Π. Χατζηπαναγιώτης εισηγήθηκε ότι το πλαφόν είναι συνταγματικό και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αλλά και την εγχώρια νομοθεσία.

Αντίθετα, η αρεοπαγίτης Σοφία Ντάντου υποστήριξε ότι η ρύθμιση του νόμου 4092/2012 είναι αντισυνταγματική, ενώ ως προς την αναδρομική ισχύ του πλαφόν και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο "δεν αποτελούν καθ' αυτό θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα".

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4092/2012 για το ανώτατο πλαφόν στις αποζημιώσεις θεσπίστηκε καθώς το Επικουρικό Κεφάλαιο λόγω οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητάς του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v