Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμως και για πρώτη φορά συζήτησαν το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης, καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές έχουν παγώσει πριν από την κρίσιμη ημερομηνία για την πληρωμή του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, υποστήριξαν διάφοροι ανώτεροι παράγοντες στο Reuters.
Οι εκπρόσωποι των κρατών που προετοιμάζουν το επόμενο Eurogroup (EwG) ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους στην Μπρατισλάβα και έβαλαν στο τραπέζι τρία πιθανά σενάρια:
Το λιγότερο πιθανό πιστεύουν είναι μια επιτυχημένη συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την εκταμίευση δόσεων, ώστε να τηρηθεί η διορία στο τέλος του Ιουνίου.
Το δεύτερο ήταν η παράταση του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει αυτόν τον μήνα, τη στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Το τρίτο αφορούσε την πιθανότητα πτώχευσης. Είναι η πρώτη φορά, λένε που τέθηκε το θέμα.
Η συζήτηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν πολύ θεωρητική και δεν κατέληξε σε συμπεράσματα.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι είναι αδύνατον οι πιστωτές να κλείσουν μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις με την Αθήνα έγκαιρα, ώστε να εκταμιευτούν τα 7,2 δισ. ευρώ που παραμένουν διαθέσιμα για την Ελλάδα από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, που επεκτάθηκε τον Φεβρούαριο.
«Θα απαιτούσε σε λίγες ημέρες πρόοδο η οποία δεν έγινε μέσα σε εβδομάδες. Η αντίδραση από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και άλλα κράτη μέλη ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική» είπε αξιωματούχος. Ο Έλληνας αντιπρόσωπος υποστήριξε ότι η Αθήνα θα έκανε τα πάντα για να επιτύχει έγκαιρα μια συμφωνία, είπαν άλλοι. Αυτό θα σήμαινε συμφωνία που θα μπορούσε να εγκριθεί από το Eurogroup στις 18 Ιουνίου.
Οπως είπαν παράγοντες, ακόμα και αν γινόταν η εκταμίευση δόσεων προς την Αθήνα ως τις 30 Ιουνίου θα ήταν πολύ δύσκολη, εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων νομικών διαδικασιών.
Ως εκ τούτου, το δεύτερο σενάριο ήταν πως η τρέχουσα διάσωση θα παρατεινόταν για να δοθούν τα 7,2 δισ. ευρώ - καθώς και τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ - αργότερα, μόλις επιτυγχανόταν μια συμφωνία.
Σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα θα εξαφανιστούν και θα είναι αναγκαία μια νέα συμφωνία διάσωσης, για να εξασφαλιστεί περαιτέρω χρηματοδότηση.
Συζητήθηκαν διάφορες ημερομηνίες για την παράταση της συμφωνίας, από μερικές εβδομάδες ως το τέλος του έτους ή ακόμα και ως το τέλος του Μαρτίου του 2016, για την ευθυγράμμιση του προγράμματος της ευρωζώνης με το τέλος του πακέτου διάσωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Μια τέτοια παράταση θα σήμαινε την επιβολή και άλλων όρων στην Ελλάδα και θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σταδιακή εκταμίευση δόσεων καθώς θα υλοποιούνται οι όροι αυτοί.
Ωστόσο αντιπρόσωποι ορισμένων χωρών της ευρωζώνης πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τρίτο σενάριο, αυτό της ελληνικής χρεοκοπίας.
«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση ενός “Plan B” για την Ελλάδα» σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος. Δύο άλλοι επιβεβαίωσαν ότι έγινε μια τέτοια συζήτηση.
Μέχρι τώρα οι παράγοντες της ευρωζώνης είχαν αποφύγει να συζητήσουν μια τέτοια δυνατότητα, ακόμα και σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτήν της Πέμπτης, παρόλο που μερικές κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας είχαν προετοιμαστεί από μόνες τους για αυτήν.
Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική γιατί το σενάριο της πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης εντός της νομισματικής ένωσης θα είναι χωρίς προηγούμενο. Επίσης δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα.
Αξιωματούχοι όμως, δήλωσαν πως ένα τέτοιο σενάριο σχεδόν σίγουρα θα περιλαμβάνει την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων για να αποτραπεί εκροή νομίσματος από τη χώρα και μπορεί επίσης να συνεπάγεται την έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU) από την Αθήνα ως εναλλακτική μορφή πληρωμής.
Δεν συζητήθηκαν σενάρια για Grexit λέει Ελληνας αξιωματούχος
Οι αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στο δημοσιονομικό κομμάτι της συμφωνίας, δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters.
Ο ίδιος διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι έχουν συζητηθεί στην Ε.Ε. σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Η Αθήνα επιμένει στο να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τιμολόγια ηλεκτρικού, υπογράμμισε.
Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα ελπίζει σε μια συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου.
Διαψεύδει το δημοσίευμα η κυβέρνηση
Κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμισαν ότι τα σημερινά δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters [δήθεν συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας στο EWG στην Μπρατισλάβα] και Bloomberg για τα περί 24ωρου τελεσιγράφου στην ελληνική πλευρά δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.