Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Χρειάζεται θέληση και συνέχιση του διαλόγου

«Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» επαναλαμβάνει η Γερμανίδα καγκελάριος. Η θέληση πρέπει να έρθει από όλους, γι' αυτό πρέπει να συνομιλούμε. Στηρίζει τις κινήσεις ΕΚΤ για επιτόκια. Πρόβλημα το ισχυρό ευρώ.

Μέρκελ: Χρειάζεται θέληση και συνέχιση του διαλόγου

«Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» δήλωσε εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι «η θέληση πρέπει να έρθει από όλους, γι' αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε».

Μιλώντας σε ημερίδα στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως κατανοεί την ανάγκη για χαμηλά επιτόκια στην ευρωζώνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε Ισπανία και Πορτογαλία καθώς αποτρέπουν την υπερβολική άνοδο του ευρώ, όμως, λόγω της ισχυροποίησης του ευρωπαϊκού νομίσματος, οι χώρες είναι δύσκολο να "εισπράξουν" τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει, όπως για παράδειγμα στις εξαγωγές.

"Το ελάχιστο που ζητώ είναι να κατανοήσετε πως οι κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο χαμηλός και να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταλήξουμε σε έναν αποπληθωριστικό κύκλο". 

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Προειδοποίηση από το ΔΝΤ

Aπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της Γερμανικού υπουργείου οικονομικών τόνισε ότι η απόφαση του ΔΝΤ είναι μια προειδοποίηση προς την Αθήνα να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις, μεταδίδει το Reuters.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ δεν «έσπασε» τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Συμπλήρωσε ότι είναι αδιανόητη μια σκέψη για λύση χωρίς το Ταμείο.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το Βερολίνο εργάζεται για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση του Βερολίνου για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι οι θεσμοί έχουν δείξει μεγάλη ευελιξία με την Αθήνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v