Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική η συνάντηση με Τσίπρα

Συνεργαζόμαστε με τους πιστωτές για μια λύση που θα είναι βιώσιμη, τόνισε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο Γιούνκερ ανέλυσε μια πιθανή διαδικασία για έγκαιρη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Γιούνκερ: Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική η συνάντηση με Τσίπρα

Η συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό ήταν σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δυο ώρες, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.»

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο Γιούνκερ ανέλυσε στον Τσίπρα μια πιθανή διαδικασία με τους πιστωτές που θα οδηγούσε σε μια έγκαιρη εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. 

Οι δυο άντρες συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επαφή τις επόμενες μέρες, υπογραμμίζει η Επιτροπή. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα. 

«Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε το βράδυ στην Αθήνα.

Τελευταία ευκαιρία, λένε κύκλοι της ΕΕ

Αξιωματούχοι της ΕΕ περιέγραψαν τις σημερινές επαφές Γιούνκερ - Τσίπρα σαν "μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία". 

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες επί της διαδικασίας που προκάλεσε η αποχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από το Brussels Group, ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε: 

"Εάν η διαδικασία κυλούσε ομαλά, ο πρόεδρος δεν θα χρειαζόταν να συναντήσει τον Τσίπρα σήμερα. Ο Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια να καταστεί πιθανή μια συμφωνία". 

Η αγελάδα πρέπει να φύγει από τον πάγο...

Οι άνθρωποι γίνονται σιγά σιγά ανυπόμονοι είπε ο Γιούνκερ προτού αρχίσει η συνάντηση με τον Τσίπρα και χρησιμοποίησε μια μεταφορά από την... αγροτική ζωή: "Η αγελάδα πρέπει να φύγει από τον πάγο, αλλά συνεχίζει να γλιστράει. Θα προσπαθήσουμε να την σπρώξουμε και πάλι σήμερα".

Σακελλαρίδης: Είμαστε έτοιμοι για εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων

Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Γι' αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους», συμπλήρωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v