ΤΕΕ: «Να πέσουν οι τόνοι για τη διαχείριση απορριμμάτων»

Να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων επιχειρεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Την ανάγκη για περισσότερη διαβούλευση παραδέχθηκε χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Οι κόντρες και τα ώριμα έργα ΣΔΙΤ.

ΤΕΕ: «Να πέσουν οι τόνοι για τη διαχείριση απορριμμάτων»

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης είχε εξαγγείλει, κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), την ακύρωση των διαγωνισμών για κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ακολούθησε, όμως, η υπογραφή της πρώτης σύμβασης ΣΔΙΤ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τη στήριξη ακόμα και δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος συνεχίζει, πάντως, να ξιφουλκεί κατά περιφερειαρχών όπως ο κ. Πέτρος Τατούλης στην Πελοπόννησο που προωθούν έργα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα. Σήμερα βρίσκονται σε στάδιο υπογραφής σύμβασης άλλοι τέσσερις διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, με τις αλληλοσυγκρουόμενες κυβερνητικές δηλώσεις να επιτείνουν τη σύγχυση.

Γι’ αυτό χθες υπήρξε παρέμβαση του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για την ευρύτερη δυνατή συζήτηση του θέματος, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου. Ετσι, το ΤΕΕ διοργανώνει σήμερα εκδήλωση διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ως ομιλητές ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτίλιας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, οι αρμόδιοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των τριών συναρμόδιων υπουργείων, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και οι δεκατρείς Περιφερειάρχες της χώρας, ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), εκπρόσωποι φορέων της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών.

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Κοινός στόχος όλων μας είναι ο ΕΣΔΑ να προκύπτει ως αποτέλεσμα ευρύτατου, ουσιαστικού και αναλυτικού διαλόγου μεταξύ της Πολιτείας, των ενδιαφερομένων και της κοινωνίας, στόχος που δεν υπηρετείται από τη μικρή διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Το ΤΕΕ, πιστό στην παράδοση του θεσμικού του ρόλου, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να βρεθούν μαζί, στον ίδιο χώρο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Θέλουμε να διευκολύνουμε όλους να ληφθούν οι κατάλληλες για το μέλλον της χώρας αποφάσεις».

Παράλληλα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κατέθεσε ήδη στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, επίσημο αίτημα παράτασης της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Τσιρώνης απάντησε χθες πως «το Υπουργείο, παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες που υπάρχουν, έχει συγκεντρώσει και επεξεργάζεται όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που διατυπώνονται και θα συνεχίσει να το κάνει, μέχρι την τελική έγκριση του Σχεδίου, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εσωτερικών, ανεξαρτήτως της ολοκλήρωσης τυπικά της διαδικασίας μέσω του Δικτυακού Τόπου Διαβουλεύσεων και η οποία δεν μπορεί αντικειμενικά να παραταθεί. Η άμεση έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) είναι κατεπείγουσα υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί προϋπόθεση χρηματοδότησης των σχετικών έργων υποδομών και δράσεων στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Δεν εμποδίζει όμως τη συνέχιση του διαλόγου κατά την διαδικασία διαμόρφωσης του συνόλου των νομοθετικών, διοικητικών και θεσμικών ρυθμίσεων, που σε εφαρμογή του ΕΣΔΑ πρέπει να υιοθετηθούν».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, «το Υπουργείο, όχι μόνο δεν έχει πρόθεση να κλείσει τον διάλογο για το νέο ΕΣΔΑ, αλλά αντίθετα, επειδή θεωρεί ότι η κοινωνική συναίνεση, παρέμβαση και δράση είναι ο καταλύτης της επιτυχίας του, προγραμματίζει διασκέψεις, ημερίδες και πολύμορφες ενημερωτικές πρωτοβουλίες, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο των Επαγγελματικών, Επιστημονικών και κοινωνικών, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού.

Διευκολύνεται έτσι ο ουσιαστικός και πλατύτερος διάλογος, για την επικαιροποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων που είναι η άμεση προτεραιότητα των επόμενων μηνών με προθεσμία ολοκλήρωσης την 30η Σεπτεμβρίου (εκ των προτέρων αιρεσιμότητα του νέου ΕΣΠΑ), καθώς και των Τοπικών Δημοτικών Σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης που πρέπει να συνταχθούν εντός 5 μηνών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v