Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβρασμός στους ΑΝΕΛ ενόψει συμφωνίας

Μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές του κόμματος στις πιέσεις των δανειστών. Οι κόκκινες γραμμές και η αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα. Τα όρια της λαϊκής εντολής, αλλά και των... πολιτών.

Αναβρασμός στους ΑΝΕΛ ενόψει συμφωνίας

Με αγωνία παρακολουθούν στους Ανεξάρτητους Έλληνες τις ραγδαίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η γενική αίσθηση που υπάρχει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου είναι πως, έστω την ύστατη ώρα, θα επέλθει συμφωνία, καθώς, όπως λένε, η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν, ούτε φυσικά τους δανειστές, αφού σε αυτή την περίπτωση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα αρχίσει να κλωνίζεται συθέμελα.

Ο κ. Καμμένος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαβουλεύσεων, ενώ από την άλλη φροντίζει ανά τακτά διαστήματα να γνωστοποιεί τα δεδομένα και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όπως συνέβη την προηγούμενη Παρασκευή, λίγο πριν τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγμάτευση.

Πεποίθηση της ηγετικής ομάδας των ΑΝΕΛ είναι ότι ο πρωθυπουργός θα καταφέρει τελικά την έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, χωρίς να υποκύψει στους «εκβιασμούς» της απέναντι πλευράς και σε μια τέτοια περίπτωση, ξεκαθαρίζουν, θα συνεχίσουν να στηρίζουν απόλυτα την κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν παύουν να διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν είμαστε δεδομένοι», εφόσον παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί, όσον αφορά, για παράδειγμα, την υπερφορολόγηση, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και τις ομαδικές απολύσεις.

Στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, αναγνωρίζει ο Πάνος Καμμένος, γίνονται και συμβιβασμοί, όμως αυτοί θα πρέπει πάσει θυσία να μην ξεφεύγουν των ορίων της λαϊκής εντολής που δόθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και της δυνατότητας επιβίωσης του ελληνικού λαού στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να δώσουν καμία συγκατάθεση στη λήψη επώδυνων μέτρων», προειδοποίησε πρόσφατα σε συνέντευξή της η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ενώ και άλλος στενός συνεργάτης του κ. Καμμένου έλεγε χθες ότι «συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν μόνο μέχρι εκεί όπου αντέχουν οι πολίτες, ούτε βήμα παραπέρα».

Και σε μια τέτοια περίπτωση, το ενδεχόμενο εκλογών, συμφωνούν αμφότεροι, θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, ως μια πολύ πιθανή εξέλιξη.

Τόπος συνεννόησης

Μέχρι στιγμής πάντως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαπιστώνουν «σαφή και αδιαμφισβήτητο» κοινό τόπο συνεννόησης με τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο, τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ευελπιστώ ότι έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον», τονίζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι άμεσα οι τεράστιες δυσκολίες θα ξεπεραστούν και η συγκυβέρνηση τελικά θα μακροημερεύσει.

Η επιθυμητή συμφωνία, λένε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, θα σηματοδοτεί «την απελευθέρωση της χώρας» και σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπει σε νέο μνημόνιο. «Είναι η κοινή απόφαση του ελληνικού λαού να φύγουμε από την πολιτική που επιβάλλουν οι δανειστές και να πάρουμε στα χέρια μας την εθνική κυριαρχία της χώρας», τόνισε προ ολίγων ημερών ο κ. Καμμένος.

Όσο για το αν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, σε περίπτωση που επέλθει η συμφωνία και αυτή έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, στους ΑΝΕΛ απαντούν αρνητικά. Υπενθυμίζουν ότι και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος λέει ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίζουν κατά συνείδηση, όμως το πρώτιστο, επισημαίνουν, είναι να μελετηθεί με προσοχή το όποιο τελικό κείμενο, υπογεγραμμένο από τις δύο πλευρές.

Προς ώρας δεν φαίνεται κάποιος από τους 13 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφοροποιείται από την επίσημη στάση του κόμματος, αν και όπως λένε, «ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με κανέναν...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v