Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coeure (ΕΚΤ): Δεν είναι ταμπού η αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους

Αν φύγει μια χώρα από το ευρώ, θα ήταν ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι για την Ευρώπη, προειδοποιεί σε συνέντευξη του στην La Croix το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure. Αρνούμαι να συζητήσω Grexit.

Coeure (ΕΚΤ): Δεν είναι ταμπού η αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους

Το ερώτημα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, δηλώνει στην γαλλική La Croix ο Benoit Coeure της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας πως έχει ήδη γίνει για τις ιδιωτικές τράπεζες.

Όσον αφορά τους δημόσιους πιστωτές, ο κ. Coeure επισημαίνει ότι έχουν ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές προσαρμογές όσον αφορά την παράταση της περιόδου αποπληρωμής και σε μειώσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα το βάρος του χρέους να είναι πολύ μικρότερο για την Ελλάδα σε σχέση με αυτό της Ιταλίας και της Ισπανίας ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα;» διερωτάται ο κ. Coeure. «Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους της συμφωνίας ανάμεσα στους πιστωτές και τις ελληνικές αρχές. Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο θα επαναξιολογήσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Τα χρήματα ανήκουν στους φορολογούμενους των χωρών της ευρωζώνης, οπότε είναι οι κυβερνήσεις και όχι η ΕΚΤ θα λάβουν αποφάσεις για το ζήτημα» τονίζει. 

Παράλληλα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποιεί πως η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ θα ήταν ένα προειδοποιητικό σημάδι για την ευρωζώνη. 

«Αρνούμαι να συζητήσω ένα Grexi γιατί δεν εργαζόμαστε στο πλαίσιο αυτό. Αν φύγει μια χώρα από το ευρώ, θα ήταν ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι για την Ευρώπη γιατί θα δημιουργούνταν αναπόφευκτα το ερώτημα αν μπορεί να επαναληφθεί αυτό το σενάριο» υπογραμμίζει.
.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v