Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γερμανία εξετάζει «κλιμακωτή» συμφωνία με Τσίπρα

Γερμανικές πηγές υποστηρίζουν στο BBG ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα με αντάλλαγμα μια άμεση μεταρρυθμιστική ενέργεια. Ζητά δεσμεύσεις για τα επόμενα βήματα. Διαψεύδει αξιωματούχος του Βερολίνου.

Η Γερμανία εξετάζει «κλιμακωτή» συμφωνία με Τσίπρα

H κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ μπορεί να ικανοποιηθεί ακόμα και με μια δέσμευση της Ελλάδας να υλοποιήσει έστω και μια μεταρρύθμιση από αυτή που ζητούν οι πιστωτές, για να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση πόρων, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Ενώ οι Γερμανοί επιμένουν σε ένα πακέτο βημάτων που θα περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις και τουλάχιστον λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις, μπορεί να αρκεστούν σε μια ξεκάθαρη δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός μέτρου και να απελευθερώσουν την βοήθεια, σημείωσαν οι πηγές.

Με το ελληνικό πρόγραμμα να λήγει στις 30 Ιουνίου και να μην διαφαίνεται στον ορίζονται συμφωνία, τα σχόλια αντανακλούν μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά των Γερμανών σε σχέση με τις δημόσιες ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Η κ. Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να συνομιλήσουν το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος» είπε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Ο στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».

Η κ. Μέρκελ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει την συμφωνία που σύναψε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Φεβρουάριο και η οποία έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση επιπλέον τέσσερις μήνες για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Η καγκελάριος δεν έχει αναφερθεί δημοσίως στις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας και έχει διαμηνύσει πως όποια μέτρα και αν λάβει ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ενώ ο κ. Τσίπρας μπορεί να λάβει διορία μέχρι τον επόμενο χρόνο για ολοκληρώσει τις αλλαγές αυτές, όπως την μείωση των συντάξεων, θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μια μεγάλη μεταρρύθμιση αν θέλει να λάβει βοήθεια, ανέφεραν οι πηγές. Καμία από τις πηγές δεν διευκρίνισε ποια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση πρέπει να υλοποιήσει.

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για κάποιο σχόλιο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει. 

Για να πείσει στους πιστωτές πως η Ελλάδα είναι σοβαρή, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει χειροπιαστές κινήσεις, για παράδειγμα να φέρει στο κοινοβούλιο κάποιο νομοσχέδιο, ανέφερε μια πηγή. Αν οι Έλληνες αξιωματούχοι κινηθούν γρήγορα, τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν αρχές Ιουλίου.

Η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση στην παράταση του προγράμματος βοήθειας αν ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι πηγές.

Βερολίνο: Δεχόμαστε συμφωνία μόνο με έγκριση των θεσμών

Η Γερμανία θα αποδεχτεί μόνο μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές που θα έχει την έγκριση και των τριών θεσμών, δήλωσε στο Reuters Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος σχετικά με τα δημοσιεύματα ότι το Βερολίνο εξετάζει πιο χαλαρούς όρους.

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ με μια δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή μιας μόνο μεταρρύθμισης, ο εκπρόσωπος απάντησε στο Reuters: «Η Γερμανία θα αποδεχτεί μόνο μια πρόταση των τριών θεσμών. Όλα τα άλλα είναι καθαρές επινοήσεις».

O εκπρόσωπος ανέφερε πως οι Μέρκελ και Ολάντ θα συναντηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά το δείπνο στην ευρωπαϊκή Σύνοδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v