Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει το «πρέσινγκ» στην ελληνική κυβέρνηση

«Ανοιχτή» σε συνάντηση με Τσίπρα η Μέρκελ, αλλά παραπέμπει ήδη στους θεσμούς. Βάρυνε το κλίμα με την κυβέρνηση να διαψεύδει οργισμένα τον εκπρόσωπο της ΕΕ. Ανησυχία για το εντεινόμενο blame game. Αιφνιδιαστική συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ δημιουργεί προσδοκίες.

Σκληραίνει το «πρέσινγκ» στην ελληνική κυβέρνηση

Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο της διάψευσης αλλά το ύφος: «Η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιερ Μοσκοβισί». Με τη φράση αυτή το Μαξίμου διαψεύδει τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει το αντίθετο.

Ταυτόχρονα όμως επιτείνει την αίσθηση ότι τις τελευταίες ώρες παίζεται με σκληρούς όρους ένα πολιτικό blame game σε επίπεδο κορυφής που επισκιάζει την τεχνική διαπραγμάτευση. 

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν πια περιθώρια για συμφωνία ή εάν βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η απόδοση ευθυνών για το ναυάγιο, καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει τη δεύτερη εκδοχή. Επισήμως.

Μια είδηση πάντως έδειξε ότι κάτι κινείται. «O Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον Ζ. Κ.λ. Γιούνκερ», γνωστοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο».

Στο σκοτάδι...

Η κυβέρνηση επιμένει ότι μέχρι τη δήλωση του κ. Σχοινά δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την Κομισιόν ότι απορρίφθηκε η νέα ελληνική πρόταση.

Αυτή τη διαβεβαίωση έδιναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ νωρίτερα, αργά το βράδυ χθες, ο Νίκος Παππάς, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να επεξαργαστούν περαιτέρω την ελληνική πρόταση, αναρτούσε στο facebook το εξής σχόλιο: «Ζητάμε σαφή και γραπτή απάντηση από την Κομισιόν. Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο».
Διάψευση της διάψευσης

Κι ενώ οι πληροφορίες για το εάν υπήρξε απάντηση νωρίς το πρωί σήμερα ήταν αντιφατικές, το Μαξίμου έσπευσε στις 11 πμ να ξεκαθαρίσει: «Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες». Δύο ώρες αργότερα ο κ. Σχοινάς διέψευσε την εληνική κυβέρνηση η οποία, αμέσως μετά, διέψευσε τον κ. Σχοινά σε οργίλο ύφος...

Στον αέρα...

Κατόπιν όλων αυτών, η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ απόψε στις Βρυξέλλες βρίσκεται στον αέρα. Το Μαξίμου την προανήγγειλε χθες το βράδυ, αλλά «κύκλοι» του Βερολίνου και του Παρισιού δεν την επιβεβαίωσαν.

Η Αγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως «εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να μιλήσει σε εμένα και τον Ολάντ, αυτό θα γίνει, αλλά δεν έχει κανονιστεί ραντεβού ακόμα».

Οπως είπε το μήνυμα είναι ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν, στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. «Οταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ έκανε έκκληση να «ολοκληρωθούν» γρήγορα οι διαπραγματεύσεις. «Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε» σε συμφωνία, επανέλαβε.

Υπό αυτές τις συνθήκες ανοικτό αφήνει το θέμα της συνάντησης και η ελληνική πλευρά. Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το ΑΠΕ σημειώνει ότι «μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το μεσημέρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v