ΕΕ: Δεν επαρκούν οι ελληνικές προτάσεις

Οι νέες προτάσεις δεν φτάνουν, δηλώνει ο Μ. Σχοινάς και πετά την μπάλα «στο γήπεδο της Αθήνας». Υποστηρίζει ότι χθες έγινε ενημέρωση από Μοσκοβισί, το διαψεύδει η Αθήνα. «Αν θέλει ο Τσίπρας συνάντηση, θα γίνει», δηλώνει η Μέρκελ. Το μήνυμά μας είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς.

ΕΕ: Δεν επαρκούν οι ελληνικές προτάσεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της Μ. Σχοινά υποστήριξε ότι ο Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε τους Έλληνες υπουργούς που είναι εκεί (και μάλιστα χθες το απόγευμα, ενώ σήμερα το πρωί περί τις 11:00 η κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση) ότι η πρόταση που υπέβαλε η Αθήνα δεν είναι αρκετή.

Η κόντρα των δυο πλευρών για την ενημέρωση συνεχίστηκε καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε. «Για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης», υποστηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Μοσκοβισί».

Η κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη τη στιγμή που το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από Βερολίνο και Παρίσι. Η Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε το μεσημέρι ότι «εάν ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να μιλήσει σε εμένα και τον Ολάντ, αυτό θα γίνει, αλλά δεν έχει κανονιστεί ραντεβού ακόμα». Οπως είπε το μήνυμα είναι ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν, στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. «Οταν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Reuters.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι προσδοκίες της Αθήνας είναι περιορισμένες. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει μέσω της συνέντευξής του στην Κοριέρα να περιορίσει τις προσδοκίες υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για λύση.

Προ της Συνόδου κορυφής πάντως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η μπάλα στο γήπεδο της Αθήνας

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στη μεσημεριανή ενημέρωση των συντακτών αποκάλυψε ότι ο Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες το απόγευμα τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι τελευταίες προτάσεις «δεν αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ Τσίπρα – Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ», ζητώντας ουσιαστικά νέα μέτρα.

Πρακτικά ο Μ. Σχοινάς έριξε το μπαλάκι στην Αθήνα υποστηρίζοντας ότι η επόμενη κίνηση θα πρέπει να γίνει από την Ελλάδα. «Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θέσεων και να δημιουργηθούν συνθήκες για μια ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης».

«Για αυτό το τελικό σπρώξιμο η Κομισιόν είναι της άποψης ότι η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας που θα πρέπει να ακολουθήσει τη συμφωνία που έγινε στη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης», συμπλήρωσε.

Οι δανειστές εμφανίζονται να έχουν ακόμα αιτήματα σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και το δημοσιονομικό σκέλος που αφορά στις συντάξεις. 

Σημειώνεται ότι η Αθήνα στις προτάσεις που έστειλε ανέβαζε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% φέτος και στο 1,75% για το 2016 έναντι της πρότασης των θεσμών που κάνει λόγο για πλεόνασμα 1% και 2% το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. 

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν επ αυτού ότι η Ελλάδα με τη νέα πρόταση κάλυψε ένα μέρος της απόστασης. Οι ίδιοι κύκλοι εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι «οι υπόλοιπες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν αποτελεσματικά σε σύντομο χρόνο, εάν όλες οι πλευρές είναι πρόθυμες και ικανές να πράξουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Η ενόχληση του Μαξίμου

Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί η έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για το γεγονός ότι δεν υπήρξε απάντηση στις ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν τη Δευτέρα. Πηγή του Μαξίμου σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί τη Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

Η διαρροή έγινε σήμερα το μεσημέρι και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά η ενημέρωση του Π. Μοσκοβισί έγινε χθες το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο Νίκος Παππάς είχε ζητήσει γραπτώς απαντήσεις καθώς οργίαζαν οι φήμες ότι η Κομισιόν ήταν αρνητική. Μάλιστα χθες ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι οι πληροφορίες που διακινούνταν δεν αντικατόπτριζαν τις θέσεις της Κομισιόν.

Ερωτηματικά για το ραντεβού με Μέρκελ και Ολάντ

Την ίδια στιγμή νέφος καλύπτει το εάν θα γίνει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ και την Αγκελα Μέρκελ.

Δεν έχει προγραμματιστεί η συνάντηση υποστηρίζει γαλλική πηγή στο Reuters. «Δεν έχει καθοριστεί ραντεβού σε αυτό το στάδιο, θα δούμε τι θα γίνει όταν φτάσουμε εκεί [Βρυξέλλες]». Ανάλογες πληροφορίες διακινούνται και από την πλευρά του Βερολίνου. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού που ανακοινώθηκε χθες περιλαμβάνεται η συνάντηση με τους δυο ηγέτες, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν έχουν κάποια διαφορετική ενημέρωση.

Την ίδια στιγμή ανοιχτό παράθυρο για συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την Αγκελα Μέρκελ άφησε η εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας στο briefing των πολιτικών συντακτών στο Βερολίνο. Τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει συνάντηση της Μέρκελ με τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες «αλλά θα υπάρξει ευκαιρία να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση εάν αυτός το θελήσει».

Η ίδια υπογράμμισε ότι η καγκελάριος εργάζεται στενά με τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα και ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η καγκελάριος δεν θέτει όρους πριν από μια πιθανή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και είπε ότι δεν θα πρέπει να στήνονται σενάρια για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην πιο αποφασιστική φάση των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Απέκλεισε πάντως εκ νέου το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το δημοσίευμα των Financial Times ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν στη συνάντηση των 29 Επιτρόπων στο Στρασβούργο επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v