Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΤτΕ για τράπεζες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συγκέντρωση των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων, οι οποίοι διαμαρτύρονται στην εποπτεύουσα αρχή της ΤτΕ για «αθέμιτες πρακτικές» των εμπορικών τραπεζών. Ανάλογες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τα αιτήματα.

Ασφάλειες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΤτΕ για τράπεζες

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος που διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, (υποστηριζόμενη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας), καταγγέλλοντας «αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών» σε βάρος των επαγγελματιών της ασφαλιστικής αγοράς. Ανάλογες εκδηλώσεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας, με την στήριξη τοπικών επιμελητηρίων.

Η κόντρα μεταξύ των διαμεσολαβούντων και των τραπεζών κρατάει εδώ πολλά χρόνια, ωστόσο εδώ και κάποιους μήνες έχει φουντώσει για τα καλά, ως αποτέλεσμα της βαθύτερης οικονομικής κρίσης.

Η αλήθεια είναι πως η κρίση συνεχίζει να βαθαίνει ρίχνοντας ακόμη πιο κάτω το ύψος της ασφαλιστικής παραγωγής, καθώς η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της αγοράς οφείλεται στα «προϊόντα Grexit». Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 7 Απριλίου με τίτλο «τα προϊόντα Grexit έσωσαν την παραγωγή»

Πέραν αυτού όμως, οι διαμεσολαβητές των ασφαλιστικών προϊόντων «βάλλονται» το τελευταίο διάστημα πανταχόθεν:

• Από ορισμένες εταιρείες που συχνά θέλουν να τους ψαλιδίσουν τις προμήθειες.

• Από την Τράπεζα της Ελλάδος που έκοψε «μαχαίρι» το περιθώριο πίστωσης των πελατών.

• Από τις πωλήσεις μέσω του Internet, που κερδίζουν μερίδια σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων (κυρίως αυτοκίνητο).

• Αλλά και από τις εμπορικές τράπεζες(βλέπε «καταγγελίες για χτυπήματα κάτω από τη μέση στις ασφάλειες»).

Ο κόμπος για πολλά ασφαλιστικά δίκτυα φαίνεται να έχει... φτάσει στο χτένι και πλέον καταφεύγουν συχνά σε καταγγελίες εναντίον των τραπεζών. Υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες με αθέμιτους τρόπους επιδιώκουν να τους πάρουν τους πελάτες μέσα από τα χέρια.

Ανεξάρτητα από το πόσες από αυτές τις καταγγελίες έχουν βάση, αλήθεια είναι πως κατά την τελευταία διετία οι ασφαλιστικές εταιρείες που είναι θυγατρικές τραπεζών, ή που συνεργάζονται αποκλειστικά με τράπεζες στο μέτωπο του bancassurance, φαίνεται να έχουν κερδίσει μερίδια σε βαθμό που να ενοχλεί τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς.

Μάλιστα, ίσως να μην είναι τυχαίο πως αρκετές (μη τραπεζικές) ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζουν -έμμεσα φυσικά- τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των διαμεσολαβούντων, ή έστω θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση τις εξυπηρετεί.

Και όλα αυτά, όταν ο ασφαλιστικός κλάδος έχει θέσει σειρά αιτημάτων προς τη νέα κυβέρνηση της χώρας(«πού διαφωνούν οι ασφαλιστικές εταιρείες με την κυβέρνηση») προκειμένου αυτά να ικανοποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή, οφείλει να εξετάσει τις καταγγελίες των διαμεσολαβούντων, να τις αξιολογήσει και αν χρειαστεί να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα προς όφελος του ασφαλισμένου-πελάτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v