Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάξιμου: Δώσαμε προτάσεις για δημοσιονομικό-χρέος

Δυο νέα κείμενα έδωσε η Αθήνα. Πρόταση για ελαφρώς υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Τις πήραμε και τις εξετάζουμε με προσοχή», το επίσημο σχόλιο της Κομισιόν. Χλιαρή η πρώτη αντίδραση. Ξένος αξιωματούχος μιλά για «αναμάσημα» προηγούμενων θέσεων.

Μάξιμου: Δώσαμε προτάσεις για δημοσιονομικό-χρέος

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αποστολή δυο συμπληρωματικών κειμένων στην πρόταση που έχει ήδη υποβάλει προς τους θεσμούς, χωρίς να κάνει γνωστό το ακριβές τους περιεχόμενο.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές «μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» αναφέρεται.

Η πλευρά της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι έλαβε την ελληνική πρόταση, την οποία όπως ανέφερε πηγή «εξετάζει». Ο Μαργαρίτης Σχοινας, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως «ποικίλες προτάσεις κυκλοφορούν περιλαμβανομένων και νέων εισηγήσεων που έφτασαν το πρωϊ. Οι τρεις θεσμοί αξιολογούν αυτές τις εισηγήσεις με επιμέλεια και προσοχή»

Η βασική πρόταση, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι τριών σελίδων και καλύπτει θέματα δημοσιονομικών στόχων καθώς και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% φέτος και στο 1,75% για το 2016 έναντι της πρότασης των θεσμών που κάνει λόγο για πλεόνασμα 1% και 2% το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ελληνική πρόταση έκανε λόγο για πλεονάσματα 0,6% και 1,5%. 

Παράλληλα δόθηκε συμπληρωματικό σημείωμα αντίστοιχου μεγέθους για το χρέος. Ζητά να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα θέλει επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια που απέμειναν στο ΤΧΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αγορά βραχυπρόθεσμου χρέους και να επιτραπεί στις τράπεζες να απορροφήσουν μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων.

To πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει ότι οι προτάσεις είναι ένα «αναμάσημα» προηγούμενων και ακόμα δεν θεωρείται αξιόπιστο. Τη θέση αυτή παίρνει αξιωματούχος που μίλησε στον πρακτορείο υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Δεύτερος αξιωματούχος δηλώνει ότι οι τρεις θεσμοί αξιολογούν το κείμενο που εστάλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v