Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέα διακοπή για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η πρόταση της εισαγγελέας για την παράσταση της πολιτικής σε ο,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Το σκεπτικό της δικαστικής λειτουργού. Τι συνεπάγεται για τη δίκη.

Nέα διακοπή για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Στις 22 Ιουνίου θα συνεχιστεί η δική της Χρυσής Αυγής.

Εν τω μεταξύ την αποβολή της πολιτικής αγωγής για τους βουλευτές και την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι η πολιτική αγωγή ακόμα και της οικογένειας Φύσσα θα πρέπει με βάση τη νομολογία των δικαστηρίων να αποβληθεί σχετικά με την ευθύνη της ηγετικής ομάδας που κατηγορείται μόνον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης , αντίθετα να παραμείνει στην αίθουσα για όλους τους κατηγορούμενους που έχουν και άλλα αδικήματα περά της εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς και οι λοιποί βουλευτές και μη δεν θα έχουν απέναντί τους πολιτική αγωγή αφού κατηγορούνται μόνο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και όχι για "ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας".

Αντίθετα οι άλλοι κατηγορούμενοι που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας ή συνέργεια, θα έχουν πολιτική αγωγή και για αυτό το αδίκημα αλλά και για την εγκληματική οργάνωση.

Όπως είπε η εισαγγελέας "πολιτική αγωγή δεν νοείται σε αδικήματα που στρέφονται γενικώς κατά της δημόσιας ασφάλειας και του κοινωνικού συνόλου (π.χ εσχάτη προδοσία).

Υπενθύμισε δε πως το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης αφορά αόριστα έννομα αγαθά( δημόσια τάξη).

Αυτό το έννομο αγαθό είναι αυτοτελές και γενικό κατά του κράτους και όχι κατά ιδιωτικών συμφερόντων.

Επομένως η τυχόν βλάβη ή ζημία ιδιωτών από αυτή τη δράση δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης αποζημίωσης κατά συνέπεια δεν δύναται να υπάρξει πολιτική αγωγή για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Δηλαδή ο παθών μπορεί να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του προσώπου που διέπραξε το συγκεκριμένο αδίκημα σε βάρος του.

-Εν προκειμένω οι συγγενείς του Φύσσα μπορούν να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες κατα των κατηγορουμένων που ενέχονται και κατηγορούνται για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

-Τα μελή του ΚΚΕ που χτυπήθηκαν στο Πέραμα σε βάρος των προσώπων που φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί στη πράξη.

-Ολα τα πρόσωπα που φέρονται να υπέστησαν εγκλήματα από τους φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v