Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Υπάρχει κυβέρνηση με δεδηλωμένη;

Δεν έχετε σχέδιο οδηγείτε τη χώρα σε νέο μνημόνιο, υποστήριξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Να ζητήσετε συγνώμη από το λαό, να αποδεχτείτε το πλαίσιο της δικής μας στρατηγικής για να βάλουμε πλάτη.

Βενιζέλος: Υπάρχει κυβέρνηση με δεδηλωμένη;

«Μετά το ηχηρό αδιέξοδο των Βρυξελλών ζήτησε να ενημερώσει την Βουλή. Αλλά αντί να πει κάτι καινούργιο ήρθε και επανέλαβε με μεταφυσική βεβαιότητα αυτά που έλεγε προεκλογικά και τις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει συμφωνία γιατί οι δανειστές θα υποχωρήσουν στην σθεναρή αντίσταση της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εχετε γραμμή; Υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση και σε ποια κατεύθυνση;», αναρωτήθηκε. «Ο κύριος Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος για συμφωνία και ο Πάνος Καμμένος κήρυξε την επανάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας μας παρουσίασε «σχέδιο του Χότζα». Υπογράμμισε δυο από τα σκληρά μέτρα Γιούνκερ: το ΕΚΑΣ και το 23% στο ρεύμα. Μπορεί κανείς να υποθέσει εύλογα ότι αν βγουν αυτά θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι.

«Αξίζει να δει κανείς το κείμενο των 47 σελίδων και να το συγκρίνει με το «καταραμένο» email Χαρδούβελη», σημείωσε. Η συμφωνία θα ξεκινήσει με ένα μικρό βαγόνι με την ενδιάμεση αυτή συμφωνία και θα γίνει τρένο όταν θα πρέπει να μιλήσουμε για το Μνημόνιο που έρχεται.

Κάθε μήνας καθυστέρησης ισοδυναμεί με ένα ακόμα χρόνο στο μνημόνιο, υποστήριξε.

Επανέλαβε ότι υπάρχει στρατηγικός εγκλωβισμός. Ούτε εντολή ρήξης, ούτε εσωτερική στήριξη έχει η κυβέρνηση.
Μας ζητά να τοποθετηθούμε. Επί ποιο θέματος;. Μας είπε τι εισάγει στη Βουλή, τι προτείνει το λαό ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, αναρωτήθηκε.

Η μείωση του χρέους

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε σήμερα στους FT ως πρόταση της κυβέρνησης είναι της Lazard και έχει εκπονηθεί επί των ημερών του. Συμπλήρωσε ότι το έχει συζητήσει με τον επικεφαλής του γαλλικού οίκου.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα μέτρα που περιλαμβάνει στην πρότασή της και εκτίμησε ότι «είναι μόνο η αρχή». Ζήτησε να γίνει σύγκριση του email Χαρδούβελη με τις 47 σελίδες της κυβέρνησης.

Θα χρειαστούμε νέο Μνημόνιο και νέο δάνειο εκτίμησε ο κος Βενιζέλος και ρώτησε την κυβέρνηση τι έχουμε πετύχει τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης. Η τεχνική διαπραγμάτευση δεν λήφθηκε υπόψη, λέει ο κος Τσίπρας. «Μεγάλη επιτυχία...»

«Κάναμε τη μεγάλη κίνηση πριν το Κούγκι. Ανάψαμε τον δαυλό», σχολίασε για την απόφαση της κυβέρνησης να πακετάρει τις δόσεις του Ιουνίου. Μας εμφανίζει ως αναξιόπιστους, ως μια χώρα που κάνει τεχνάσματα για εσωτερική κατανάλωση.

«Τους απειλούμε ότι έχουμε βάλει το πιστόλι στον κρόταφο και απειλούμε ότι θα αυτοκτονήσουμε, μήπως και φοβηθούν ότι θα πιτσιλιστούν από το αίμα», συμπλήρωσε.

«Πότε θα βγει η χώρα από το Μνημόνιο; Θα περιμένουμε να τελειώσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ το Μάρτιο του 2016; Πότε θα έχουμε προστατευμένη έξοδο στις αγορές;» ρώτησε τον πρωθυπουργό.

«Αυτή είναι η θέση μας»

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έθεσε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για να βάλει πλάτη: Να ζητήσετε συγνώμη από το λαό, να αποδεχτείτε το πλαίσιο της δικής μας στρατηγικής. Αν έχετε κυβέρνηση και πλειοψηφία είμαστε έτοιμοι να λέμε τη γνώμη μας και να βοηθήσουμε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Εμείς θέλουμε να είμαστε στην αντιπολίτευση αλλά να είμαστε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Τέλος ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι σήμερα οι ευρωπαίοι φέρονται «σκανδαλωδώς» καλύτερα απ' ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση.

H δευτερολογία 

Βοήθησε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας η στάση του κ. Τσίπρα, αναρωτήθηκε στη δευτερολογία του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα ο κ. Τσίπρας εξέθρεψε τον κ. Καμμένο ως θεματοφύλακα της άκαμπτης ριζοσπαστικής πολιτικής», υποστήριξε και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «εξυπνακίστικη τακτική» αναφορικά με τη δήλωσή του ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση η θέση της αντιπολίτευσης για το ΦΠΑ στα νησιά.

Ηταν αυτό υπεύθυνη εθνική τοποθέτηση, αναρωτήθηκε. Βοήθησε τη διαπραγματευτική στάση της χώρας η σημερινή στάση του κ. Τσίπρα; Διαμόρφωσε προϋποθέσεις συναίνεσης;

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι με τις θέσεις του διασύρει τη χώρα, αλλά και στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για παρεμβάσεις που δεν είναι σύμφωνες με τον κανονισμό της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v